Tegnapelőtti napilap

Mindennap történelmet írunk. Mindenki azt teszi, aki él. De mi, újságírók, aztán végképp: a képernyőre vetjük amindennapi történelem rendkívül fontos történéseit.

Az ötlet persze nem eredeti. (Létezik eredeti ötlet még?) Az öreg Csapiczky így beszél Mikszáthnál a Gavallérokban: „Vegyük például a mohácsi csatát (...) Milyen érdekes volna, hamár akkor is jár vala a Pesti Hírlap, és beszéli a dolgokat napról napra, ahogy a riporterek kiszagolták, meghallották. (...) Tomory vállalja a vezérséget, Tomory nem vállalja a vezérséget. A király haragszik. Tomory duzzog. Az Egyetértés ma meginterjúvolta Tomoryt. Az egész interjú, mint a Bud. Corr. jelenti, légből kapott koholmány. Az Egyetértés, úgy látszik, csak a Tomory egyik apródjával beszélt és a többi meg a többi. (...) Micsoda öröm volna efféle újdonságokat olvasni.”

Nem tudható még, hogyan ír majd a nagy vészről a SzemTanú, mert csak az 1500-ig terjedő kötet jelent meg eddig, az utolsó nagy riport Mátyás király és Aragóniai Beatrix 1476. december 12-i, csütörtöki esküvőjéről szól. De addig is van pár érdekes olvasnivaló. Római bestsellerlista Catullusszal, Ovidiusszal és Petronius Satyriconjával, interjú Bíborban született Konstantin bizánci császárral – „Nemrégiben Bulcsú fejedelmet én magam kereszteltem meg” –, tudósítás Husz János megégetéséről és elemző cikk az „új állami ideológiáról” a Kereszténység sikere alcímmel. Milyen jó dolguk van e lap újságíróinak, bár ki állíthatja, hogy ők aztán biztonsággal ki tudják válogatni az igazi eseményeket a sok-sok fontosnak látszó, de igazából jelentéktelen történés közül?!

I!

FŐSZER KESZTŐ: Márton András

CÍM: SzemTanú Történelem napilapstílusban

KIADÓ: SzemTanú, 224 oldal,

ÁR:4990 Ft

 

Megégették Husz Jánost! Utolsó csepp a kehelyben
Megégették Husz Jánost! Utolsó csepp a kehelyben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.