SOKOL 403

Madár, kövér hasú felhővel. Józsika tudta, hogy ez a Sokol rádió logója, többször leszedte már a bőrkötését. Közismert kép: befőttes gumival Sokolra erősített zsebtelep.

Gitáros apja kivitte a háztájiba, és a Miska bácsi levelesládáját hallgatta, miközben krumpli fészkeket ásott. A menü: Kossuth és a Petőfi. A Bartókot hiába keresnék, de tiszta időben fogható volt az Amerika Hangja. Józsika becsempészte az iskolába, majd fizikaórán kiment a vécére, hogy meghallgassa a Tánczenei koktélból (szerkesztő: Csiba Lajos) az Edda Álmodtam egy világot című számát. Két tűzfal között kigyúlt a keleti ég váratlan zsarátja.

A Sokol családtag volt. Ha vízaknát ástak a rokonok, ha Józsika a meggyet szedte a trágyadomb melletti fákról, ha napozott a téglarakás melletti sóderkupacon, mindig ott duruzsolt a Sokol. Nem ártott neki se por, se homok, se víz, se villám. Ha Józsika a padláson felejtette, és három nap múlva megtalálta, a kis Sokol ugyanúgy zümmögött tovább.

KÉPES RETRÓ

Poós Zoltán összeállítása a szocializmus időszakának jellegzetes tárgyait mutatja be. Gomb foci, vetkőzős toll, Márka üdítő, Bedeco kakaópor és társaik hozzátartoztak annak az időszaknak az életéhez, felidézésük nyilván olvasóinkban is régen érzett ízeket is felszínre hoz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.