Nem állnak le

A Kaláka immáron 44 éves. Eddig 27 lemezt adott ki a kezéből. A megzenésített versek szövege vaskos kötetet tenne ki. Ki tudja, mikor állnak le, de egy biztos: nem most.

A kaláka népi szó, közös munkát jelent, és valóban: együtt dolgoznak a költőkkel, amikor előveszik a verseiket, a gyerekeknek szóló előadásokon a nézősereglet is részévé válik a zenének.

A kezdet 1969-ben volt, Gryllus Dániel és Mikó István egy sörözőben alapította az együttest, amihez Gryllus Vilmos és Radványi Balázs azon nyomban csatlakozott. Az alapkoncepció sosem volt kérdéses, a tagok viszont az idők során változtak: Mikó István helyére először Dabasi Péter, majd Huzella Péter került. Csatlakozott a bőgős Becze Gábor, és immáron 17. éve a két Gryllus, Becze és Radványi alkotja a Kalákát.

Több mint ezer verset zenésítettek meg, mennyi munka lehet ennyit hangszerelni, megtanulni, majd előadni? Nem is beszélve arról, hogy a különféle hangulatú versek és népdalok világát hány hangszerből tudják kicsalogatni, legalább húsz, alig tudják számon tartani.

Volt már Jeszenyin-, Kányádi-, Kosztolányi-, Arany János-lemez. Készítettek dalt többek között Ady, Áprily, Burns, Csokonai, Csoóri, Csukás, Devecseri, Faludi Ferenc, García Lorca, Hajnal Anna, Ernst Jandl, József Attila, Juhász Ferenc, Kiss Anna, Christian Morgenstern, Nagy László, Petőfi, Radnóti, Shakespeare, Szilágyi Domokos, Tamkó Sirató, Tandori, Vajda János, Veress Miklós, Weöres verseiből. Te, jó ég!

A Különbéke című estet Szabó Lőrinc műveinek szentelték. Alapja a Helikon kiadóval közösen elindított Hangzó Helikon sorozat keretében megjelent lemez. A költő műfordításaiból, leveleinek részleteiből, verseihez fűzött kommentárokból és a róla szóló írásokból kisebb-nagyobb részleteket olvas fel Rátóti Zoltán, Szabó Lőrinc más arcát is megmutatva a közönségnek.

OLVASÁSRA VALÓ

1 GABNAI KATALIN: SZÍNHÁZAS KÖNYV

Helikon, 402 oldal,3990 Ft

Bevezetés a színház élvezetébe, a házi – iskolai – színházcsinálásba, -felfogásba, -értelmezésbe. Színházba járók segédkönyve a hazai színház-pedagógia vezető szakemberétől.

2 BÉRCZES LÁSZLÓ, BÓCSI KRISZTIÁN, VIDNYÁNSZKY ATTILA: AZ EMBER TRAGÉDIÁJA

Helikon, 120 oldal,4990 Ft

Egy előadás születése –színről színre. A Szegedi Szabadtéri Játékok 2011-es Madách-bemutatója történetének képes munkadossziéja. Bócsi Krisztián fotói a próbáktól az előadásig.

3 KOÓS ANNA: SZOBÁBAN, KIRAKATBAN

Akadémiai, 436 oldal,3600 Ft

Volt egyszer a budapesti lakásszínház független társulata. A tagok nem maradhattak itthon, s különös sorsuk volt az Egyesült Államokban is. Távozásuk és hazaérkezésük igazi XX. századi magyar történet.

I!

01. 30.

KEZDÉS: 19.30

HELYSZÍN: Művészetek Palotája (Budapest IX., Komor Marcell u. 1.)

CÍM: Kaláka S0zabó Lőrinc Különbéke

JEGYÁR: 2500–3900 Ft

 

A KALÁKA KÖZÖS MUNKÁT JELENT, együtt dolgoznak a költőkkel.
A KALÁKA KÖZÖS MUNKÁT JELENT, együtt dolgoznak a költőkkel.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.