Kelendőbb lesz-e a múzeumjegy, mint a meccsbelépő?

Szarkasztikus hangulatban kezdhetnénk úgy is a kultúrautalvány újbóli bevezetéséről szóló híradást, hogy minő öröm, megint lehet Magyarországon munkáltatótól kapott bonnal kultúrát fogyasztani. Csak épp kultúra nem lesz lassan. Hiszen kulturális intézményeink nagyobbik része működőképességének határán vegetál.

Mindennaposak a pénzükre váró színházi és tánctársulatokról szóló hírek, feltűnően ritkán lehet nagyszabású, új kiállítás megnyitásáról hírt adni, az pedig egészen biztos, hogy a miénken kívül kevés olyan ország van Európában, ahol doktorált muzeológusok őrzik a műtárgyakat a kiállítótermekben. A megszorítások a teremőröket már rég az utcára tették ugyanis.

Mindennek fényében különösen meglepő, hogy a kormány most hirtelen úgy döntött: visszahozza a cafeteria-rendszerbe az egykor volt kultúrautalványokat, ráadásul adómentesen. Merthogy a korábbi cél – 2009. december 31-ig – az volt ezekkel az utalványokkal, hogy az állam ilyen módon némi pluszpénzt pumpáljon az általa fenntartott kulturális intézményhálózatba.

Jól jártak tehát a színházak és a kiállítóhelyek, jól járt a munkáltató, aki adómentesen juthatott hozzá a csekkekhez, és remekül járt a munkavállaló is, hiszen nem konyhapénzét kellett mozijegyre, operabelépőre költenie. Csakhogy 2010. január 1-jén az állam 97,8 százalékos adóval terhelte meg a kultúrautalványokat, aminek nyilvánvaló eredménye az lett, hogy 100 cégből már csak egy vett és osztott munkatársai között ilyen utalványokat.

Mindez nem jelentette azt, hogy a cafeteria egész rendszeréből kiesett volna a kultúra: idővel visszakerült az új találmány, a Széchenyi-pihenőkártya konstrukciójába. – Nem véletlen, hogy ez a SZÉP-kártyának is rövidített kifizetési forma rövid időn belül kiváltotta az üdülési csekket – magyarázza a cafeteria-szakértő Crespo Zsuzsanna. – Hiszen ennek a valóban kártyaformátumú kártyának rengeteg előnye van, például csak egyszer kell kiosztani a munkavállalóknak, nincs kiállítási díja, nem terheli semmilyen levonás, nem jár pluszadminisztrációval, úgy tartják rajta nyilván a dolgozó cafeteriajuttatásait, mint bármilyen folyószámlán. 2012. január 1-jétől a SZÉP-kártya „háromzsebes” lett, ez azt jelenti, hogy már nemcsak szállásra és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokra lehetett költeni róla, hanem vendéglátásra, továbbá a szabadidő nevű, harmadik „zsebéből” kultúrára is. Konkrétan színház-, koncert- és fesztiváljegyre, valamint múzeumi belépőre.

Ahogy a Magyarországon SZÉP-kártya kibocsátására jogosult bankok, az OTP, az MKB és a K & H közül ez utóbbi kommunikációs igazgatója, Lesti Mónika mondja, a SZÉP-kártyával rendelkező ügyfeleik körülbelül 40 millió forintot fordítottak kultúrára 2012-ben, legtöbbet júniusban, augusztusban és decemberben. Ami nem túl örvendetes adat, hogy a kártyatulajdonosok összes cafeteriaköltéseik mindössze 1 százalékát, a már említett szabadidőzsebből pedig csak 10 százaléknyit költöttek kulturális programokra.

– Úgy látszott, ezt kevesellték a hazai vállalatok HR-munkatársai és gazdasági vezetői is – meséli Crespo Zsuzsanna, ugyanis egy tavaly októberi cafeteriakonferencián többen az évi 75 ezer forintos „szabadidő”-keretösszeg felemelését forszírozták. Ezt ugyan nem emelte meg a kormány, visszahozta viszont 2013. január 1-jétől az adómentes kultúrautalványt. (Ez azért is nagy szó, mert ezzel párhuzamosan egy csomó meglévő utalványnak, köztük a SZÉP-kártyának is, 30,94 százalékról 35,7 százalékra növelte az adóját.)

Egyébként évi 50 ezer forintig kiadható adómentes csekk eddig is létezett a SZÉP-kártya mellett. Különböző sportágak támogatására hozta létre az állam, úgy gondolta, hogy jó sokan váltják majd be futball- és kézilabdameccsek pénztáraiban. Miközben az intézkedés valós hatására a „Kutyának sem kell a sportutalvány” kezdetű újságcikkekből lehetett leginkább következtetni.

Csak remélhetjük, hogy a kultúrára költhető bonokkal nem így járunk. Elég, ha megnézzük, mondjuk, a Vígszínház vagy Szépművészeti Múzeum néhány évvel ezelőtti bevételeit, amikor egy előző körben ugyancsak adómentesen vásárolhattak hazai cégek kultúrautalványt a munkatársaiknak. A körúti teátrum 2009-ben még bevételeinek 13-15 százalékát szerezte ilyen bonok beváltásával (körülbelül évadonként 80-90 millió forintot), a Szépművészeti Múzeumba jegyet váltók 4 százaléka is ilyen módon fizetett abban a szezonban.

A cafeteria-szakértő azonban egyelőre nem tud önfeledten örülni az adómentes kultúrabonok újbóli bevezetésének. Aggódik egyrészt a munkáltatók kényelmessége miatt: a legtöbb cég évről évre a beváltat, a „tavalyit” rendeli meg újra béren kívüli juttatásként. S ahogy már fentebb leírtuk, a SZÉP-kártyára feltölthető béren kívüli juttatások jelentik pillanatnyilag a legkisebb költséget és a legkevesebb adminisztratív macerát, jóval kevesebbet, mint a klasszikus utalványok. Szóval a kultúrautalvány forgalomba helyezőinek is be kellene látniuk, hogy a világ a kártyaformátum felé tart, így ezek a klasszikus, papíralapú csekként kapható kultúrabonok a velük járó ügyintézés miatt eleve hátránnyal indulnak a vállalatoknál. Ideális megoldás az lenne, ha a SZÉP-kártyával sarkallhatná múzeumba és színházba járásra dolgozóját a munkáltató, csak épp mindezért a jelenleginél (35,7 százalék) jóval kisebb adóterhet kellene cipelnie.

Hová csekkoljunk be?

„Muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatásra.” Ilyenformán váltható be az év első napjától a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a kultúrautalványunk. Mind az 50 ezer forintot elverhetjük egyszeri belépőkre, de vehetünk belőle bérleteket, sőt könyvtárba is beiratkozhatunk vele. Szintén a kulturális intézményeknek kedvez egyébként az az új szabályozás, miszerint Széchenyi-pihenőkártyával január 1-jétől nem lehet jegyirodáknál fizetni. Így a közvetítők átlagosan 10 százaléknyi hasznát is a teátrumok, kiállítóhelyek, filmszínházak kapják meg.

Cézanne a Szépművészetiben: a cafeteria-szakértő a munkáltatók kényelmessége miatt aggódik
Cézanne a Szépművészetiben: a cafeteria-szakértő a munkáltatók kényelmessége miatt aggódik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.