Etetőt az erkélyre!

A vasárnapi húslevesből a csontot szorgalmasan hordjuk a szomszéd kutyájának, újabban pedig az alma és a narancs magját, a megavasodott diót, a szalonna bőrét és a többi csemegét a kerti madáretetőbe visszük.

Nem is gondoltam, hogy milyen sokféle madár él a pesti belvárosban, korábbi emlékeimben ugyanis csak a mindent bepiszkító galambok éltek. Társasházunk közös kertjébe aztán sorra érkeztek a meglepetések: feketerigók, cinkék, verebek és a szarkák persze. A napokban már behúzódtak a Dunáról a sirályok is, hiszen jó pár hete itt a tél, a madarak nehezen találnak ennivalót.

Miután minden gyerek lelkében egy Teréz anya lakik, boldogan részt vesznek minden jótékony akcióban, így a védtelen, éhező kismadarak etetésében pláne. (Járulékos haszon, hogy az ötéves lányom nagy lelkesedéssel eszi az almát, hogy minél több mag jusson a madárkáknak.) A kísérleti jelleggel indult kerti etetés után most az erkélyünkre is készítünk egy szerkezetet, hogy testközelből láthassuk a várva várt vendégeket.

A papírtörlő vagy a vécépapír gurigája, a kiürült tejesdoboz vagy üdítősflakon egyaránt megfelel e célra. A keménypapír gurigákat zsírban vastagon meg kell hempergetni, utána belemártani a magkeverékbe, amilyet bármelyik díszállat-kereskedésben és egyes hipermarketekben is lehet kapni. A zsír a hidegben megdermed, és biztosan tartja a magokat. Az ilyen madáretetőt érdemes árnyékos helyre tenni, mert néhány órás napsütéstől is felolvadhat a zsírréteg.

Az üdítős- és a tejesflakon még ennyi munkát sem kíván, kilyukasztva, kivágva máris felakasztható, csak az eleség utánpótlásáról kell gondoskodni. A tejesdoboz ráadásul szépen dekorálható is. És már jöhetnek is a madarak, mi meg álljunk lesben egy madártani kézikönyvvel a kezünkben, hogy meg tudjuk mondani: kékcinkét, fenyves cinkét, búbos cinkét vagy barátcinkét látunk-e éppen vendégül az erkélyen.

I!

ÁRAK:

Télimadáreleség-magkeverék 500–1700 Ft /kg

Napraforgó-madáreleség 400–800 Ft /kg

Cinkegombóc 700–1400 Ft/kg

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.