Ciklusos őrület

Amikor kitalálták 2004-ben, gondolni lehetett, hogy négyévenként újra és újra lesz rá kereslet, csak kicsit ki kell egészíteni az adatokat a következő olimpia eredményeivel. Nem ilyen egyszerű ez.

Az olimpia mindenkit lázba hoz, négyévenként két hét izgalom vár az emberiségre. S az élvezethez hozzátartoznak az alapinformációk, amelyek alapján el lehet igazodni a történésekben. A Magyar Olimpiai Lexikon rengeteg adatot tár az olvasók elé az olimpiai érmesekről. Nemcsak eredményeikről, családjukról, tanulmányaikról, sőt motivációikról is sok mindent összegyűjtött a kötetet összeállító szerkesztő Rózsaligeti László.

Londoni meglepetésemberünk, a 10 kilométeres úszásban a rajttól a célig végig vezető Risztov Éváról például meg lehet tudni, hogy „Egerszegi Krisztina szöuli olimpiai győzelmének hatására kap kedvet az úszáshoz. 1991-ben Egerszegi vásárhelyi látogatásakor személyesen is találkozik példaképével.”

Azt hinné az ember, hogy egyszer megcsinálta, utána nem kell mást tenni, mint kiegészíteni a következő olimpia hőseinek portréjával. Csakhogy az élet azokkal sem áll meg, akikről már kész a szócikk, be kell építeni az elmúlt időszak történéseit. A Schmitt Pál (a DVD-n: dr. Schmitt Pál) szócikk például már nem állna meg anélkül, hogy „2010. május 14-től az Országgyűlés elnöke, augusztus 6-tól köztársasági elnök. Az 1992-es doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumvád miatt 2012. április 2-án lemond tisztségéről.”

A könyv tehát nagyon informatív, jók a fotók is hozzá, de még jobban használható a hozzá tartozó DVD, amelyen sokféleképpen lehet megkeresni, ami érdekli a nézelődőt. Képet is sokkal többet lehet találni rajta. Jó látni például, milyen gyerek volt még Egerszegi az első, s micsoda komoly nő ötödik aranyérme megszerzése idején. A számítógépes változat pedig mutatja az irányt is, amerre tovább lehet lépni. A nyomtatott lexikon terjedelme véges ugyanis, meg kellett húzni a határt az érmeseknél. Ezért például olyan nagy sportember, mint Szalma László, a távolugrás fedett pályás Európa-bajnoka nem szerepel a kötetben. Moszkvában ugyanis „csak” negyedik, Szöulban hatodik lett (ki tudja, megszorította volna-e Carl Lewist Los Angelesben, ha a magyarok elutazhattak volna az 1984-es olimpiára!).

Hihetetlen gazdag a magyar sport, ez csak a legdicsőségesebb szelete!

I!

CÍM: Magyar Olimpiai Lexikon 1896–2012

SZERKESZTETTE: Rózsaligeti László

KIADÓ: Corvina 460 oldal

MELLÉKLET: DVD

ÁR:4990 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.