Távol, egyre távolabb

Zavarba ejtő Féner Tamás fotográfus Hókusz-Pókusz című kiállítása a Zsidó Múzeumban. Portrék a múltból, mellettük ember nélküli tájrészletek, kicsi szövegek, búcsúképek, búcsúsorok, bölcsesség, rezignált szomorúság.

„Tamás! Szembenézni – igen. De ennyire elébe menni?” – kérdezi Féner Tamástól egyik ismerőse a vendégkönyvben, és az ember e sorok olvastán ugyanazt érzi, mint a tárlat képei előtt: zavarban van rendesen.

„Puszta hely ez, és az idő már elmúlt.” Ez a bibliai idézet fogadja a látogatót az első teremben, és igen: Féner képein puszta helyek, szűken fotózott tájrészletek, vízben kuszálódó nád, fák alatt heverő, megszáradt falevelek, fűtenger és semmibe futó móló. Ember sehol, legfeljebb a képek alatt megjelenő néhány soros idézetekben, mint afféle gondolat: szent szövegekben, Spiró, E. T. A. Hoffmann, Babits, Juhász Ferenc és mások soraiban.

A középső teremben Féner híres portréi: Jancsóról, Konrád Györgyről, Závada Pálról, Kornis Mihályról, Kornai Jánosról és másokról, többnyire ferdén komponált, szabályszerűtlen arcképek, a maguk természetességében hagyott tekintetekkel.

Az utolsó teremben aztán megint az üres tájak, kopár faágak csipkéi, a semmibe kanyargó utak, melyeket hol hó csík jelöl, hol vízben futó betonsáv, alattuk megint csak költői sorok, vallásos írások szeletei. Aztán egy képen, szarvasagancsok mögött bemozdult emberalak, alig hanem maga Féner, visszahúzódva, eltávolodva mindentől.

És akkor az ember visszagondol a fotográfus évtizedekkel korábbi izzó korszakaira, a sorozatokra, amelyeket művészekről készített, a szociofotókra, amelyeket cigánytelep lakóiról, bányászokról, munkásközösségekről, a gyönyörű sorozatra, amelyet a budapesti zsidó vallási közösségekről. Aztán a néhány évvel ezelőtti, budapesti képeire, amelyeken már nem az ember a főszereplő, és most itt vannak ezek a búcsúzó, távolodó, embernélküli fotográfiák, a puszta helyekről, ahol az idő már elmúlt, de ha nem, hát nagyon múlóban van...

ÉVFORDULÓK

Szöveg: Ongjerth Hanna

Január 14.

59 éve vette el Marilyn Monroe-t Joe Dimaggio, az egyetlen fér , aki szívesebben látta a dívát a konyhában, mint a lmvásznon, így házasságuk kilenc hónapig tartott.

Január 15.

Lóversenyen szürke, ünnepélyes alkalmakkor fekete: 216 éve viselnek cilindert az angol férfiak.

Január 16.

44 éve gyújtotta fel magát a történelem és politikai gazdaságtan szakos Jan Palach a Vencel téren, így tiltakozott a szovjet elnyomás ellen.

Január 17.

636 éve ért véget a pápaság „fogsága”: a katolikus egyház feje avignoni palotájából újra a Vatikánba költözhetett.

Január 18.

87 éve Blaha Lujza, 12 esztendeje Sinkovits Imre hunyt el.

Január 19.

Az angolok Ausztráliát ítélték a legideálisabb terepnek az új fegyenctelepek működtetéséhez, 225 éve meg is érkezett az első rabszállítmány.

Január 20.

Több mint 1700 éve valószínűleg e napon kötötték karóhoz Szent Sebestyént, a rá zúdított nyílzápor festmények gyakori témája volt.

I!

BEZÁR: 02. 15.

HELYSZÍN: Magyar Zsidó Múzeum Dohány utcai zsinagóga (Budapest VII., Dohány u. 2.)

CÍM: Hókusz-Pókusz Féner Tamás fotográfus kiállítása

JEGYÁR:2250 Ft, diák:1200 Ft

 

Jaj nékünk, mert hanyatlik már a nap,mert hosszabbodnak az esteli árnyékok! Jer. 6.4
Jaj nékünk, mert hanyatlik már a nap,mert hosszabbodnak az esteli árnyékok! Jer. 6.4
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.