Szvingmozi

Az Odeon (Duna) mozi helyére költözött a Budapest Jazz Klub. Szépen berendezkedett, minden este, de még napközben is van miért belátogatni.

Azért ez teljesen rendben lévőnek látszik. A harmincas-hatvanas évek szving királyának, Beamter Bubinak emlékére a hetvenes évek dzsesszmesterei adnak koncertet: a sokféle felállásban látható-hallható Kőszegi-trió most éppen „eredeti” formáját hozza.

Beamter Jenő, azaz Bubi a két világháború közötti magyar dzsesszélet egyik meghatározó alakja volt, az összes jelentős magyar dzsessz együttesben dobolt vagy vibrafonozott. Többek között Martiny Lajos, Horváth Jenő, Vécsey Ernő zenekarában szerepelt, Tabányi Mihállyal, Gyulai-Gaál Jánossal lépett föl, tagja volt a Deák Big Bandnek, mindkét Pege Aladár bőgőzött mellette, és a legendás Kovács Gyula dobolt mögötte. A hetvenes években New Yorkban Frank Sinatrát is kísérte.

Akkor már Kőszegi Imre is feltűnt a pesti (budai) színpadokon, a legígéretesebb dobosnak számított, volt egy nemzetközi zenekara, amelyben a nagy lengyel szaxofonossal, Zbigniew Namyslowskival játszott együtt. Vukán Györggyel (zongora) és Berkes Balázzsal (nagybőgő) hármasban folytatta a háború előtti hagyományokat, ezt hívják úgy, hogy Szuper Trió. Amikor ilyen programokról hall, bárki azt gondolhatja, hogy azért csak vannak Pesten olyan helyek, amelyeket érdemes meglátogatni. Sajnálhatja, hogy nem tudott megmaradni ez az újlipótvárosi mozi a klasszikusokat kölcsönző videotékájával, de annak meg örülnie kell, hogy az előtérben működő kávézóban üldögélve egész nap dzsessz mozit nézhet, ha meg elfoglal egyet a 170 ülőhelyből a nézőtéren, minden este a fentiekhez hasonló muzsikát hallhat.

Mert másnap például megint Vukán György ül a zongorához, és akkor Berkes Balázs mellett Balázs Elemér lesz a partnere. Ők a Creative Art Trio.

I!

01. 17.

KEZDÉS: 20.00

HELYSZÍN: Budapest Jazz Club (Budapest XIII., Hollán E. u. 7.)

CÍM: Beamter Jenő emlékkoncert

FELLÉP: Kőszegi-trió (Kőszegi Imre, Berkes Balázs, Vukán György)

JEGYÁR:1400 Ft, Diák/nyugdíjas:1000 Ft

 

A dobok mögött Beamter Bubi
A dobok mögött Beamter Bubi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.