Egy vagabund kalandvágya

Pesti életképeket énekel meg egy pesti színész a Vígszínház színpadán. A szólókoncertezéssel önmaga számára új műfajban fellépő Kern András érzi és tudja a várost, össze- és kikacsint az emberekkel és az emberekről.

Fél évszázada tűnt fel nagy sikerrel a szemtelen kamaszkölyök, akit paródiái győzelemre vittek az akkori egyetlen televízió első tehetségkutató vetélkedőjében, a Ki mit tud?-ban. Kiskorú volt még akkor is, amikor első amatőr filmjét forgatta, amivel szintén nem állt meg a győzelemig, a XIII. országos amatőrfilm-fesztivál fődíjáig. 1970-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, a Vígszínház társulatához szerződött, amelynek ma is tagja. Száznál több színházi bemutató, száznál több filmszerep és több lemez is jelzi, hogy a koncert címadó dalának megfelelően valóban elfér a világ a zsebében.

Arcok. Színek. Illatok. Hangulatok. Hajnali, esőáztatta utcák. Szakadozó fényű neonreklámok és homályos kapualjak. Egy ember sétál a városban. Kern András végigkalauzol a város életén, titkain, szépségein. És nemcsak a „mindig hideg” Lövölde tér környékén. A legnagyobb slágerek mellett a ritkábban hallott szerzemények is elhangzanak, és fellépnek kollégái, barátai: Börcsök Enikő, Hegyi Barbara, Hernádi Judit, Fesztbaum Béla, Kútvölgyi Erzsébet és Zorán. Közreműködik Heilig Gábor és együttese.

Kern Andrásnak összetett a viszonya Budapesttel: van benne értelmiségi, töprengő-nosztalgikus, de mindig ott van benne a vagány vagabundság is. És ez nélkülözhetetlen. Elvégre „az élet kaland ezen a helyen, de maradok, mert kalandvágy tombol bennem”.

OLVASÁSRA VALÓ

1 SANDRO MONETTI: AKI A KIRÁLY HANGJÁN SZÓLT: COLIN FIRTH

Athenaeum, 272 oldal,2990 Ft

Büszkeség és balítélet, Bridget Jones naplója, Mamma Mia!,Suszter, Szabó, Baka, Kém. És leginkább: A király beszéde. Ahogyan a BBC- és a Skyriporter közelről látta.

2 BERTRAND MEYER-STABLEY: AZ IGAZI ELIZABETH TAYLOR

Jószöveg Műhely, 226 oldal,2590 Ft

Annyi-annyi nagy alakítás, és közben a főszerep nyolc házasság, hét férj. És férfiak, férfiak, férfiak a múlt század egyik nőideálja környezetében.

3 NORMAN LEBRECHT: A KOMOLYZENE ANEKDOTAKINCSE

A csodálatos mandarin kölni bemutatóján 1926-ban a közönség bűzbombákat dobált, véget akart vetni a táncjátéknak. Az előadás után Bartók bement a karmester öltözőjébe. – Jenő – mondta –, a 31. oldalon a második klarinétnak mezzofortét írtam elő. Kevés. Kérlek, legyen forte!

I!

01. 20.

KEZDÉS: 20.00

HELYSZÍN: Vígszínház (Budapest XIII., Szt. István krt. 14.)

CÍM: Pesten születtem Kern András estje

JEGYÁR: 500–3500 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.