Fedák Sári Vityillója

Még tudjuk, ki volt Fedák Sári, de én legalábbis már nem nagyon értem, hogy miért lett az, aki. Az eszemmel talán felfogom, mekkora hatalmas sztár volt a maga korában, de a szívemmel nem érzem. Tudjuk, számon tartjuk nagy szerepeit, sikereit, hisztériáit, Molnár Ferenccel lebonyolított viharos házasságát, de hogy népszerűsége milyen méreteket öltött, arról csak az alapján alkothatunk fogalmat, hogy neve az ulti legnagyobb tromfjaként maradt meg az utókorban.

Akad azonban, ahol legendáját a mai napig ápolják. Ilyen hely például Pestszentlőrinc, ahol a művésznőnek villája állt. A XVIII. kerület modern kori története a mai Hunyadi gimnázium környékén kiépült villanegyeddel indult. Hogy mást ne mondjunk, Eötvös Loránd is ennek a XIX. század végén kialakult telepnek a lakója volt, itteni rezidenciájának kertjében végezte ingakísérleteit, s innen lovagolt be előadásait megtartani a pesti egyetemre.

Itt épült villája, a Gyöngyvirág utcában, Biehn János aszfaltgyárosnak is, akinek cége az Andrássy út szigetelését készítette annak idején. Fedák pedig úgy kapcsolódik a történetbe, hogy éppen ezt a Biehn-villát vásárolta meg 1917-ben a szülei számára. Át is alakíttatta, s elnevezte Vityillónak – tudjuk meg egy kiállítás tablójáról, amely a XVIII. kerületi helytörténeti gyűjtemény vendégtárlataként jelenleg a budai Várban, a BTM-ben látható, Fedák Sári, a primadonna Pestszentlőrincen címmel.

A lőrinciek várbeli bemutatkozásukkal lehetőség szerint teljes portrét kívánnak adni Fedákról, és így a kiállítás felét elviszi nagy szerepeinek, a korabeli színházi életnek a felidézése, míg végre, a kiállítás utolsó felében-harmadában persze azt is elmondják, hogyan élt a művésznő a Gyöngyvirág utcában. Persze jó néhány érdekes helyi részlettel szolgálnak, pontosítva a lokálpatriotizmus által táplált legendát is.

Szenvedélyes hangú leveleit gépen írta
Szenvedélyes hangú leveleit gépen írta

Pestszentlőrinc és Fedák kapcsolata 1929 után vált szorosabbá, amikor a művésznő kiköltözött a Vityillóba, megözvegyült édesanyjához. De egyáltalán nem a visszavonulás szándékával. Ekkor már túl volt Molnárral a váláson, magánélete csendesebben zajlott, de művészi ambíciói korántsem hagytak alább. Ez időben Bécsben, majd a harmincas évek elején Amerikában próbált szerencsét, eközben kísérletet tett a mozi meghódítására is, egyebek mellett az Iza néni című film főszerepével.

Fedák esemény volt Pestszentlőrincen is, ahol gyakran szerepelt a helyi nyilvános életben: volt az úri kaszinó vendége, máskor nagy érdeklődéssel látogatott meg egy helybeli baromfitenyészetet, és rövid időre, 1934–35-ben a Nemzeti Egység nevű politikai alakulat helyi, női szervezetét is vezette. E korszakból fennmaradtak szenvedélyes hangú, írógépen írt levelei, néhány bútora, fényképe és ruhadarabja, melyekből éppen be lehetett rendezni egy kis enteriőrt a kamarakiállításon.

Fedák Sári később, édesanyja 1935-ben bekövetkezett halála után szabadulni kívánt lőrinci emlékeitől, bármennyire szeretetteljesen is köszönte meg a helyi lapban a lőrinciek részvétnyilvánításait, és fogadkozott: „én most már ide tartozom, úgy életemben, mint halálomban.” Felparcelláztatta a villa hatalmas telkét, és eladta a területet. Az épületet is lebontatta, értékesebb elemeit pedig kiárusította. A tárlat egyik izgalmas része a Fedák-villából származó bútorok, ajtók, cserépkályhák utáni kutatás eredményének bemutatása.

Így láthatjuk – a kiállítás fotóin – egy-egy régi, lőrinci polgárlakásba beépítve Fedák impozáns, négyszárnyas, kazettás verandaajtóját, fürdőszobájának egykori tapétaajtaját vagy gyönyörű, kék cserépkályháját, megannyi általa elszórt és a jó lőrinciek által generációról generációra mentett mementóját itteni életének. Ha a villa egyben marad, ma bizonyára csak egyvalakié lenne, így pedig sokaké, akárcsak maga Fedák. A kék cserépkályha például a tavaly, 102 éves korában elhunyt Tekes Sándorné tanító néni lakásában maradt fenn, aki a helyi emlékezet egyik jeles kútfője volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.