Kopaszodó Pom Pom

Közmédia. Hamis mese és hazugság az egész. Hatalmas csinnadrattával harangozták be, hogy klasszikus gyermek- és ifjúsági csatornává alakul át december 22-től az m2, amely erőszakmentes, családbarát, szórakoztató és értékteremtő tartalmakkal várja a kicsiket, szüleiket, de még a nagyszülőket is. Ugyanezen a napon csendült a nóta, szállt a muzsika, és megkezdte adását a közmédia vadonatúj zenei rádiócsatornája, a klasszikus magyar nótát, cigányzenét, operettet és népdalt sugárzó Dankó Rádió.

De ne feledjük, ez volt az a nap is, amikor megszüntették a több évtizedes hagyománnyal bíró regionális rádióadásokat Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Szegeden, a kirúgott vidéki rádiósok központi utasításra még el sem búcsúzhattak a hallgatóktól, mivel a rádió maradt, csak a tartalom változott, helyi hírek helyett operett és nóta.

A vádirat után azonban jöjjön a kritika.

Több mint egy évet csúszott a köztévé gyermekcsatornájának elindítása. Eredetileg Süveges Gergő MTV-intendáns feladata lett volna az m2 átalakítása, csak Süveges két hónap után „családi okok” miatt lemondott. Úgy járt, mint az általa is többször idézett gyermek a dalban: Zöld erdőben jártam, virágok között / Ott láttam egy törpét, szalonnát sütött / Mondtam neki, hogy: Adj egy falatot! / Megfordult a törpe, s fityiszt mutatott. Az általa megálmodott, s lemondatásában jelentős szerepet játszó tervezett műsorstruktúra (amelyet állítólag túl korán hozott nyilvánosságra) köszönő viszonyban sincs a december óta valóra válttal. Süveges tervei között saját gyártású zenei műsor, társadalmi célú szappanopera, apa-anya-tesó konyha, családi kör típusú elemzőműsor, iskolai reality, gyerekekre hangolt déli harangszó, napi doki, együtt játszó interaktív műsor, élő telefonos játék, gyermek- és ifjúsági híradó, valamint napi folytatásos fikció szerepelt. Mind új, saját gyártású produkció, amely nemcsak szórakoztat, hanem oktat, nevel, ismeretet terjeszt és bevon. Az biztos, hogy drága terv volt, mert ennyi saját gyártású napi műsort elkészíteni éves szinten minimum egymilliárd forintba került volna. A médiaszolgáltatási alap évi több mint hatvanmilliárdjából tellett is volna rá, de nyilván fontosabb volt Jáksó Marslakókja, a Fábry-show és Kálomista Hactionje.

Pénz most sem lett rá. Az látszik rajta. Szinte nem csináltak mást, mint feltúrták az MTV és a Duna TV archívumát, és minden ott porosodó rajzfilmet, bábfilmet, mesét, ismeretterjesztő és gyermekeknek szóló dokumentumfilmet összenyaláboltak, és behányták a műsorrácsba. Biblia a gyermekeknek (1987), Pom Pom meséi (1980), A Mézga család különös kalandjai (1974), Mirr -Murr kalandjai (1970), Frakk, a macskák réme (1972), Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal (1980), és még sorolhatnám az évtizedekkel korábban készült, mára technikailag elavult, tartalmában túlhaladott, nyelvezetében öreg, képi világában korszerűtlen, a mai gyermekek számára kizárólag szórakoztatásra alkalmas produkciókat. Csakhogy ez nem került egy fillérbe sem.

Penészes Mazsola, nagy Vuk, kopaszodó Pom Pom, nyugdíjas Mézga Aladár, korosodó Süsü és Frakk, a macskák félsze. Ez a magyar gyermekcsatorna. A beharangozással ellentétben nem családbarát, már alig szórakoztató, és egyáltalán nem értékteremtő. Nem klasszikus gyermek- és ifjúsági csatorna. Mese volt az egész. Hamis mese.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.