Gondolkodó gépek

„1957-et írtunk, Tarján Rezső behívatott az MTA kibernetikai kutatócsoportjához, azzal a céllal, hogy mi fogjuk megtervezni és megépíteni az első magyar »elektronikus (elektroncsöves), digitális, programvezérelt, automatikusan működő számológépet«” – emlékezett a múltra a nemrég elhunyt Kovács Győző díszdoktorrá avatásán, a Corvinus Egyetemen.

És így lett, megépítették a számológépet. A jövőbe látó Tarján Rezső 105 éve, 1908. január 8-án Budapesten született, és 35 éve ugyanott hunyt el. A rádiózás iránt szenvedélyesen érdeklődő fiatalember a numerus clausus következtében nem Pesten, hanem a bécsi egyetemen diplomázott. Szerzett egy doktorit, de nem lett belőle tudós, hanem a biztosítási szakmában helyezkedett el.

A világháború után előbb az Egyesült Izzóban dolgozott, rövid ideig a Híradástechnikai Iparigazgatóság vezetője is volt, majd a Posta Kísérleti Állomás helyettes vezetője lett. Innen a börtönbe helyezték át: 1953 februárjában hamis vádakkal letartóztatták, két esztendőre bezárták. Szabadulása után haláláig szinte minden energiáját a kibernetika jelentőségének hazai felismertetésére összpontosította. 1956-tól több alapvető jelentőségű munkát közölt a kibernetika tárgyáról, fő problémáiról, az intelligens szerkezetek korszakos jelentőségéről. Gondolkodó gépek című munkája a Vatera internetes árverező honlapon ma is beszerezhető hatszáz forintért. Az akadémiai kibernetikai kutatócsoport szakmai vezetőjeként meghatározó szerepet vállalt az első magyar elektronikus számítógép, az M3 megalkotásában. Szovjet tervek alapján 1957 és 1959 között építették meg.

A hatvanas években előbb a BME híradástechnikai tanszékén, majd az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottságban dolgozott. Alapítója és első elnöke volt a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnak. A társaság 1987-től Tarján-emlékéremmel ismeri el azokat, akik a számítástechnika oktatásában, népszerűsítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

 

ÉVFORDULÓK

Szöveg: Ongjerth Hanna

Január 7.

Melyik napon született még ennyi magyar paleontológus? 169 éve Koch Antal, 76 esztendeje Lambrecht Károly látta meg a napvilágot.

Január 8.

Novák Éva olimpiai bajnok úszó ötödik születésnapját ünnepelte, amikor 77 éve világra jött Elvis Presley.

Január 9.

Valerij Poljakov 17 éve megdöntötte a leghosszabb megszakítatlan csillagközi tartózkodás rekordját.

Január 10.

Nem voltak ablakok a 149 éve megnyitott londoni metró szerelvényein, nehogy az utasok megijedjenek a sebességtől.

Január 11.

Hiába kértek a magyar követek segítséget 448 éve a török ellen.

Január 12.

A Biblia írói és Shakespeare után a 36 éve elhunyt Agatha Christie könyveiből adtak el legtöbbet a világon.

Január 13.

Vádolom...! – mutatott 114 éve Émile Zola a Dreyfus-per bíráira vezércikkében.

 

I!

Tarján Rezső 1908–1978 A Tarján emlékérem díjazottjai 2012-ben: Ádám Árpád, a tatai Eötvös József Gimnázium tanára, Barsi Éva, a tatai Eötvös József Gimnázium igazgatója, Juhász Tibor, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tanára.

Lyukkártyás ősszámítógép
Lyukkártyás ősszámítógép
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.