Feledtetni Woodstockot

Öt percre megáll az élet Marseilleben. Jövő szombaton este 7-kor, az Európa kulturális fővárosa programsorozat nyitányának perceiben a földközi-tengeri város lakói felhagynak aktuális tevékenységükkel, és „zajongani” kezdenek. Legalábbis erre kérték őket a város művészei, kulturális szervezetei. Lehet dobolni, kürtölni, hangosbeszélőn át kiáltani, lényeg, hogy senki ne maradjon csendben.

Persze nem árt, ha a zörej valamilyen ritmusba oldódik. Művészegyüttesek próbálnak keretet szabni a nagy, közös zajongásnak. Például az 5 Kontinens dzsesszfesztivál és a Nine Spirit-Raphael Imbert társaság, amely egy városnyi kórust szervez a jeles alkalomra és közös éneklésre hívja az érdeklődőket. Hogy lesz ebből kórus? Elég esténként az internetre feltöltött video-énekleckét tanulmányozni, és jövő szombaton egy órával a premier előtt a városközpontban főpróbára megjelenni, a többi megy magától is.

Hogy ez a produkció viszi-e el a pálmát vagy a száz Mireille Mathieu, az a jövő (szombat) zenéje. Utóbbiról elég annyit tudni, hogy aki ismeri a híres sanzonénekes dalait, és kicsit is hasonlít hozzá, az jelentkezzen a marseillei Théatre du Gymnase előtt. Mathieu-parókát a helyszínen mindenki kap. Előzetesen azért senkinek sem árt karaoke- leckéket venni. A belga Nadia Schnock koreográfiáját ugyancsak feltöltötték videóra, lehet skálázni. A Phil Spectrum és Leda Atomica barátai egy ódát komponáltak a jeles eseményre Udvariatlan Marseille címmel. Ők kicsit több időt adnak a próbákra, január 5-én várják a bulizni vágyókat a Leda Atomica Musique összes termeiben. Italt mindenki hozzon magával – olvasható a felhívásban. Persze nem csupán amatőrök zajonganak majd jövő szombaton Marseille-ben. A város operakórusa például Verdi Traviátájából énekel dalokat az opera előtti téren. De nem csak kórustagokra számítanak. La-la-lázni végül is mindenki tud.

Marseille igazi népünnepélynek szánja az Európa kulturális fővárosa eseménysorozatának megnyitóját. Sőt az egész, egy esztendeig tartó fesztivált. Egyfajta XXI. századi Woodstockot akar kreálni a Földközi-tenger partján. Látogatóból, úgy tűnik, nem lesz hiány. Csupán a jövő szombati megnyitóra 350 ezren jelezték érkezésüket: egész Marseille lakosságának a fele. Természetesen jelen lesz Francois Hollande köztársasági elnök is, aki itt akarja elmondani szokásos újévi köszöntőjét, üdvözölve a kulturális élet jeleseit.

Noha természetesen Marseille, Franciaország második legnépesebb városa lesz egy éven át Európa kulturális fővárosa, de az egész régió, Provence is helyet kap az eseménysorozatban. A „három felvonásos” előadás mintegy kilencszáz eseményén 80 város és falu osztozik, az Aix-en-Provence, Arles és Marseille közötti régió szinte minden települése. Az „első felvonás” a világ üdvözlése címet kapta, és a nyitó hétvégétől (január 12–13-tól) május közepéig tart. Ezt a fejezetet a szervezők a vendégszeretetnek, a világra való nyitottságnak és a kapcsolatok hagyományának szentelik. A kulturális tematika középpontjában az előadó-művészet áll: az egész régióban cirkuszi előadásokat tartanak, hat különböző városban pedig utcai művészeti rendezvényekkel szórakoztatják a nagyérdeműt. A This is (not) music fesztivál pedig különleges helyet talált magának Marseilleben. A zenei rendezvénynek a Frichedela Bellede Mai nevű egykori dohánygyár negyvenezer négyzetméteres üzemkomplexuma ad helyet. Az „első felvonást” számos képzőművészeti kiállítás gazdagítja. Marseille egyebek mellett bemutatja a Földközi-tenger népességének történetét, Auguste Rodin, Josef Koudelka és Bernar Venet alkotásait. Magyar résztvevője is lesz ennek az epizódnak. Az 1976-ban Aix-en-Provenceban létesült, és napjainkban megújuló VasarelyMúzeum – együttműködve a Dél-dunántúli Építész Kamarával – itt rendezi meg a 2. Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázatot. Ebben az időszakban nyitják meg azt a 360 kilométeres, a régiót bebarangoló turistautat, amely az egész eseménysorozat csúcspontjának ígérkezik.

A „második felvonás” az Open Sky nevet kapta, hiszen a júniustól augusztusig terjedő periódusban többnyire a szabadtér ad otthont a kultúrának. A programban szerepel táncfesztivál, aLa Roqued’Antheron, Daniel Barenboim és a Nyugat-Keleti Díván Zenekar fellépése. A marseille-iOperában ez idő alatt játsszák Berlioz A trójaiak című művét Roberto Alagnával Aeneas szerepében. Eközben Martiques és Port-de-Bouc ipari negyedében installációkkal, koncertekkel szórakoztatják a világ minden tájáról érkező közönséget, és persze a helyben lakókat. Ekkor nyitja meg kapuit az új múzeum, a MuCEM, amely az európai és a mediterrán civilizációval foglalkozik, valamint a Borely Múzeum és az új városi kiállítóhely.

Az „ezer arc otthonaként” mutatkozik be ősztől a régió, immár a „harmadik felvonás” keretében. Ebben a periódusban Marseille kulturális sokszínűségét szeretnék bemutatni, de számos kulináris és szabadtéri művészeti program is megpróbál utat találni az érdeklődők szívéhez. Az eseménysorozatot a J1 hangárban Le Corbusier-, Arte Poverakiállítás, illetve a párizsi Pompidouközpont „mobil verziójának” vendégszereplése zárja.

 

Ezer arc otthona lesz a „nyugati” EKF
Ezer arc otthona lesz a „nyugati” EKF
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.