Boldogan éltek, kik meg nem haltak

Bizony volt a Leonardók között olyan Vinci, ki nem volt da, mégis érdemes emlékezni rá. Leonardo Vinci olasz operakomponista Bachhal és Händellel egy időben élt, csak kevesebbet, mert (valószínűleg) megmérgezték. Pár hónappal legjobb műve, az Artaxerxes bemutatója után, 1730-ban.

Az Artaxerxesben is van mérgezés, de még sincs. A gonosz hadvezér, Artabano, miután megölte Xerxest, ráterelte a gyanút az egyik fiára, s meg akarta mérgezni a másik fiát, hogy miután mindenki eltevődött láb alól, az ő fiáé lehessen a perzsa trón.

Ámde úgy alakulnak az események, hogy a megmérgezendő királyfi helyett éppen az ő fia készül meginni a mérget a szent kupából, ezért a gyilkos atya kénytelen töredelmes vallomást tenni, hogy a fiát megmentse. A véreskezű atya így aztán száműzetésbe megy, a fiatalok meg egymáséi lesznek, mindenki fia elveszi mindenki leányát.

A klasszikus ókor történeteire komponálták ekkoriban a komoly operákat, az opera seriákat, s ezek librettóit Bécs ünnepelt udvari írója, Mária Terézia kedvence, Pietro Metastasio írta a legjobb tollal.

Vinci zenéjében kivételes drámai erő van. Ő is azok közé tartozik, akik sokkal többet érnek, mint amennyire ismerik őket. Erről meggyőződhet a kedves olvasó, ha meghallgatja kóstolóba a YouTube-on az Artaxerxes leghíresebb áriáját, az első felvonást záró Vo solcandót,melyben a sötét lelkű hadvezér menekülni kénytelen ártatlan gyermeke ajánlja magát Fortuna asszony kegyeibe, mielőtt sorsát a kegyetlen tengerre bízza.

Vinci Artaxerxeséhez hat énekes kellett. Egy tenorista és öt kasztrált. Ennek megfelelően most sok kiváló kontratenor nyüzsög a színpadon. Köztük a legnagyobb sztár az angyali hangú és képű Philippe Jaroussky meg a Vo solcando végtelen trilláin zseniálisan lovagló Franco Fagioli.

A Nancy Opera előadásának korszerét és mai lelkekbe férkőző izgalmát napjaink egyik legnagyobb formátumú rendezője, Silviu Purcarete garantálja.

 

HALLGATNI VALÓ

1 BOLLA GÁBOR QUINTET

A szaxofon őstehetsége, Bolla Gábor együttese nyitja a MüPa tehetségeket kutató és találó fesztiválját, a Jazz Showcase-t január 11-én este 8-kor a Fesztivál Színházban.

JEGYÁR: 500–3900 Ft

2 ÁVÉD JÁNOS BALANCE

Tavaly a Jazz Showcase délutáni fellépőiként arattak sikert, az idén már az esti műsorsávban bizonyíthatnak. Vendégszólistájuk az Amerikából érkező szaxofonos, David Binney lesz január 12-én este 8-kor a Fesztivál Színházban.

JEGYÁR: 2500–3900 Ft

3 EGRI PLUTO BASSES & MICZURA MÓNI

A zenekarban két basszusgitáros kerül reflektorfénybe, Egri János és tanítványa, Horváth Plútó Jószef. A roma világzene hazai ikonjával, Juhász Miczura Mónikával, azaz Mitsourával kiegészülve lépnek fel január 13-án a Fesztivál Színházban.

JEGYÁR: 2500–3900 Ft

 

I!

01. 08

KEZDÉS: 17.00

CSATORNA: Mezzo

SZERZŐ: Leonardo Vinci

CÍM: Artaxerxes Opera három felvonásban

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.