Vacskamati Kínába tart

Másfél évet késett a gyerektelevízió beindítása az m2 csatornán. Először 2011 őszére ígérték, aztán tavaly januárra, végül csak most, karácsony előtt valósult meg. Nem véletlenül. Egy ilyen reggeltől késő estig tartó tévéprogram műsorfaló ugyanis, folyamatosan etetni kell produkciókkal, amelyeket valahonnan elő kell teremteni, raktárba kell gyűjteni. És a célközönség eleve meghatározza, hogy az animáció kitüntetett műfaj legyen.

A szerkesztők támaszkodhatnak a világ gazdag animációsfilm-termésére, itthon azonban jobbára a tévéarchívum emlékezetes darabjaira hagyatkozhatnak.

Azokra tehát, amelyek még a rendszerváltás előtt kerültek képernyőre. Az elmúlt két évtizedben alig gyártottak nálunk gyerekeknek szóló animációt, különösen sorozatot vagy egész estés nagyfilmet – mármint közpénzből. A kivételek között említhetjük (a Macskafogó és a Vuk köpönyegéből előbújó folytatások mellett) a Kecskemétfilm Magyar népmesék című folyamát. Az Oscar-jelölt M. Tóth Géza műhelyében forgatott, kétszer 13 részes Bogyó és Babócát csak azért nem, mert azt a KEDD stúdió maga finanszírozta. Ettől még persze ugyanúgy kivétel.

A hazai filmfinanszírozás (jobban mondva az állami filmpolitika) nem számolt gyerektelevízióval, és persze nem törekedett elmaradását legalább részben behozni, amíg késett annak beindítása. Mi több, a jelenlegi kormányzat éppen akkoriban állította le a filmfinanszírozást 2010-ben, amikor megszületett a gyerekcsatorna ötlete. Aztán az új szereposztásban a Médiatanács égisze alatt kezdték el támogatni az animációs filmeket, és az utóbbi időben szerencsére több gyerekanimáció finanszírozásáról is döntöttek. Eszerint elkészülhet Kingl Béla és Simon József Kartonka című alkotása; Gyulay Líviusztól a Karinthy által fordított híres, XIX. századi mű, az Egy komisz kölyök naplója adaptációja; Varga Zsolt Iván Bojtorján története; Kapitány Frigyes hős gyurmahernyóról szóló sorozatának egy epizódja.

Kicsiknek szóló művel jelentkezhet az Oscar-díjas Rófusz Ferenc is. A Toppik című, 13 részesre tervezett széria különleges, szeretni való lényeket mutat be, gyerekekhez hasonlókat, akik egész nap ajándékokat készítenek a világ összes népe számára az ünnepekhez. Játékos kultúrtörténet is lesz ez a film, mondja Rófusz, amelyben megismerhetjük a népek ünnepeit, szokásait, a világ sokszínűségét és szépségét.

Hegyektől övezett völgyben laknak a Toppik, ahová alagútban érkeznek, vonaton az ajándékokért, és bizony előfordulhatnak bajok, például beomlik a pálya, elzáródik az út. Az ilyen vészhelyzetekben segít a Toppik különleges eszköze, a varázsbot, amelynek titkát csak egyetlen Toppi ismerheti, s ha ő meghal, a többieknek meg kell találniuk a csodatevő tárgyat.

A Kecskemétfilmnél alkotó, Balázs Béla-díjas Horváth Mária is újabb epizódot álmodhat Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdő című művéből, miután a Vacskamati virágja című már korábban valóra vált. A Maminti, a kicsi zöld tündér története egy fa kivágása körül bonyolódik, itt is szerepel Ló Szerafin, Mikkamakka, Szörnyeteg Lajos, Bruckner Szigfrid és a többi, sokak által szeretett erdőlakó, nem beszélve Dömdödömről, akire éppenséggel ráborul a kivágott törzs. Várhatóan tavaszra lesz meg a hétperces epizód, és még hátravan 11 folytatás, de nem tudni, azok mikorra készülhetnek el. Mert a hazai animációs finanszírozás nem kezeli egységként a sorozatot. Évente egy, esetleg két epizódot pénzel belőle, így azonban egy évtized kell a teljes szériához, míg folyamatos támogatás esetén elég lenne hozzá 2-3 esztendő.

Mindkét produkció alkotói említik, külföldről szinte lehetetlen befektetőt találni, a kész sorozatot azonban, ha jó, vadásszák a nemzetközi televíziós piacon. Kellene tehát 2-3 év alatt 90-100 millió forint hazai befektetés egy-egy szériához, amely aztán néhány év alatt megtérül, talán még többet is hoz. A Vacskamati virágját például sok fesztiválra elvitték, és jellemző: Kínában annyira tetszett, hogy azt mondták, ha van belőle 50 epizód, azonnal viszik. Hát nem volt.

Rófusz Ferenc arra gondolt, ha elkészül A Toppik első részével, fölkínálja a projektet a Kickstarter (szó szerinti fordításban: Kezdőrúgás) nevű kanadai világhálós portálon, ahol befektetőket lehet gyűjteni. Számos produkciós terv talál itt támogatóra, nem egyet „túljegyeznek”. Köztük lehet akár a nemzetközi érdeklődésre számító Rófusz-film is. Bár hazai befektető sem kizárt, hiszen az MTV vezérigazgatójának nagyon tetszett ez a történet.

 

A Toppik Rófusz Ferenc műhelyéből
A Toppik Rófusz Ferenc műhelyéből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.