Frizbi a fa alatt

Győzött a karácsony. Eddig színvonalas vetélkedő zajlott a televíziós csatornák között: az adók konkuráltak szépen, hogy a szeretetfesztivál idején vagy szilveszterkor képesek-e egyhangúbb menüt összeállítani.

A verseny eldőlt. Igaz, erről főként Schmitt Pál tehet. Megválasztása azt vetítette előre, hogy öt éven át az ő tréfajelenete szakítja majd meg a Sas-kabarékat az évváltás pillanataiban, ám lemondása miatt a depressziós hűtőszekrény vitalitásával kitűnő Áder Jánosra maradt a feladat. Ez a csöpp változás elég volt ahhoz, hogy a fenyőparti tévéétlapja rivális nélkül maradjon.

Az idei kínálatban ugyanis körülbelül annyi volt az újdonság, mint az amerikai úszóválogatott humánpolitikájában. Ha néhány meglepetés akadt is, azért ha vaktérképpé alakított műsorújságot helyeztek volna elénk, a helyére illesztettük volna a Shrek, a Sissi, a Kutyám, Jerry Lee, továbbá a Reszkessetek, betörők! című produkciót, hogy aztán a szabadon maradt helyekre a Télapu epizódjait pozicionáljuk.

Nyilván azért uralják a képernyőt e mesék, illetve úgynevezett romantikus vígjátékok, mert olthatatlan nézői igény mutatkozik rájuk. Igaz, apró aggodalomra ad okot, hogy nem leltem fel a sorban A bátor kis kenyérpirító című attrakciót, amelyet a bevásárlóközpontok egyikének akciós DVD-k tárolására rendszeresített polcán fedeztem fel, s eredetisége miatt alkalmasnak tetszett a bevetésre. Ám nem kapott lehetőséget, nem úgy, mint az Igazából szerelem. Az utóbbi igazi nagyvad, státusza csak azért kerülhetett volna veszélybe, mert Hugh Grant főszereplő bírálta a magyar médiatörvényt. Azt a súlyosbító körülményt sem hallgathatjuk el, hogy a film emblematikus táncjelenetét Gyurcsány Ferenc koreográfiája már korábban diszkreditálta.

A hamar klasszikussá vált mű erejét jelzi: még ilyen kondíciók mellett is helyet követelt magának az esti sávban. Többször is.

Azt persze főként Hajdú Péternek köszönhetjük, hogy a szabadnapokat átölelő műsorfolyam legérdekesebb témája a politikus lav sztoriját részletező, randi lágyító mozgóképes tartalom megjelenési gyakorisága.

Tudniillik a nem csupán az adósság, hanem az előre le nem egyeztetett kérdések ellen is hősi háborút vívó Orbán Viktor miniszterelnök találkozott a Frizbi arcával. Mivel a TV2 beharangozta a randevút, arra gyanakodtunk, Hajdú interjút készített a kormányfővel, ám kiderült: inkább a PR műfajába tartozik a rögzített mutatvány. Az Obersovszky-iskola strébere minden tőle telhetőt megtett, hogy ne zavarja meg a jól mulató Orbánt. A műsorvezetőt nem zaklatta fel a választási regisztráció ügye, az oktatáspolitika Hírcsárda-kompatibilissé változtatása, valamint a nyírlugosi műfüves futball pálya mint a társadalmi mobilitás szimbólumának bemutatása, így nem terhelte kemény kérdésekkel partnerét.

Éppen annyi tehetséget és kurázsit mutatott, amennyit a Fidesz szabadon választott megyei listájának hatodik helyezettjétől elvártunk volna ebben a szituációban.

Ez persze nem baj, ha a munkaadója és a fogyasztók ennek örülnek. Ám mi nem vagyunk ettől különösképp lelkesek. Már csak azért sem, mert nincs az a tandíjellenes tüntetés, amelyen random ne választanánk ki tucatnyi jó fej srácot, aki nem áll vigyázzba, ha a kerületi párttitkár megigazítja a szarukeretes szemüvegét, és érdemei szerint kezel Fekete Pákót és Orbán Viktort egyaránt.

Igaz, Hajdú főpohárnoki debütálása azért nem volt teljesen haszontalan: a show megmutatta, honnan tűnik magasnak a karácsonyfa talpa. És azután a Télapu vetítése is messzemenően indokoltnak látszott. Hiszen a hotdog-zabáló viadal is segít megérteni, miért lehet olimpiai szám a gumiasztal.

 

Hajdú Péter
Hajdú Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.