Kortárs cirkusz

Untermann: a cirkuszi artistákvilágában a tartó ember, vagyis az előadó páros vagy csoport azontagja, akinek vállán, karjain, fején a többiek előadják a számot. Ő az erőember. Az alsó. Általában férfi, aki emel, aki megtart, aki a felül lévő párja árnyékában szerepel.

Tizenhét évvel ezelőtt néhány ifjú svéd artistát megérintett Párizs bohém világa, és egy kávéházi beszélgetés során közös álmokat szőttek: skandináv kortárs cirkuszt kellene csinálniuk. Kisvártatva hazautaztak, Stockholmban megalapították társulatukat, amelynek neve a cirque (cirkusz) és a coeur (szív) szavak fonetikus leírásával jött létre, és Cirkus Cirkörként vált világhírűvé.

Az 1995 óta egyre sikeresebb társulat produkcióinak alapját a cirkusz adja, de sokféle más művészeti ágat is beépítenek a produkcióba. Előadásaikra hatott a kanadai Cirque du Soleil éppúgy, ahogy utcaszínházi produkciók és a párizsi diadalív árnyékában, a barcelonaiLa Ramblánvagy a világ sok más pontján látható utcatánccsoportok lenyűgöző előadásai is gazdagították elképzeléseiket. Hathatott mindez a mostani előadást rendező ötletgazda Olle Strandbergre is, aki három társulatból érkező művészekkel hozta létre a továbblépés lehetőségéről.

Az Undermän igaz történet három férfi akrobatáról, akik elveszítették a társukat, a munkájukat és az álmaikat is. Ők voltak, akik egyensúlyozták, kitámasztották, felemelték és megmentették imádott párjukat. És egy elhagyott untermannt ki fog megtartani? Kétségbeesés helyett ők hárman úgy döntöttek, hogy elmesélik történetüket és bemutatják, mit tudnak egyedül. A felszín mögül kiragyognak az izmok, és kiderül, hogy az érzékenység legalább olyan fontos, mint a nyers erő. Ők hárman pedig új formát alkotnak bizalomból, eltitkolt tudásokból, férfierőből, súlyemelő-koreográfiákból, élő zenéből, csalódásokból és az abból adódó fanyar humorból.

I!

12. 20.

12. 21.

12. 22.

KEZDÉS:

20.00 (22-én 16.00 is)

HELYSZÍN: Trafó Kortárs Művészetek Háza Nagyterem (Budapest IX., Liliom u. 41.)

CÍM: Undermän

ELŐADJA: Cirkus Cirkör (Svédország)

JEGYÁR: 3000, diák:2300 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.