Karácsony előtt

Maják most ne figyeljenek ide. Ha túléljük a világvégebulit, vagyis ha az apokalipszis és az armageddon elmarad, és kap még egy kis laufot az emberiség, akkor egy jó hálaadó koncerttel érdemes indítani a következő világvégéig tartó terminust.

Mint mindig, most is van javaslatunk: december 22-én este hétkor tartja karácsonyi lemezbemutató koncertjét Szalóki Ági a Millenáris Teátrumban. Még innen leszünk a szeretet ünnepén (erről, mármint a szeretetről mondjuk érdemes volna megkérdezni a kivágott fenyőfákat is), vagyis éppen jókor ahhoz, hogy megmerítkezzünk a kitűnő énekesnő kedvenc karácsonyi dalaiban, aztán ha úgy döntünk, hogy jók, esetleg cédéparkunkat is gyarapíthatjuk az e számokból készült kompilációval. Így látatlanban arra tennénk, hogy nem lövünk nagyon mellé az Öröme az égnek, ünnepe a földnek című anyaggal.

Hetedik lemeze ez a művésznőnek, aki klasszikus templomi és magyar népi karácsonyi énekeket gyűjtött össze e célból. Így vall a korong előkészületeiről: „A lemezre készülvén kottákat forgattam, énekgyűjteményeket, klasszikusokat hallgattam, középkori dallamokat, Bachot, Stravinskyt és a Kalákát, íreket, franciákat, németeket, angolokat, szennai regölőket, amerikai dzsesszénekeseket... Jó ég, mi mindent! Végül egy csokorra valót válogattam azokból a dalokból, amiket otthonról, nagymamámtól hozok, és templomban is énekeltem, zeneiskolában archív felvételekről s később népzenei gyűjtőútjaim során falusi asszonyoktól tanultam.”

Egyelőre nem tudható pontosan, mit ad majd nekünk ez a koncert, az viszont igen, hogy Szalóki Áginak mit adott. Elmondása szerint legfőképp azt, hogy a készítés közben elkezdett mélyen gondolkodni a karácsonyról, eközben válaszokat keresett a zenében, a versekben, az emberekben, a természetben. „Ami mindezekből visszatükröződik bennem, az az általam keresett válasz” – így az énekes. A folyamathoz mindenesetre segítségül hívta zenésztársait is. A koncerten Szalóki Ági mellett fellép Bacsó Kristóf (szaxofon), Juhász Gábor (gitár), Lukács Miklós (cimbalom), Dés András (ütőhangszerek), Lamm Dávid (gitár), Barcza-Horváth József (nagybőgő), Balázs József (zongora), Schreck Ferenc (harsona), Subicz Gábor (szárnykürt, trombita), Cserta Balázs (basszusklarinét), Szalai Péter (tabla, ütőhangszerek), Papp Juli (ének), Kiss Ferenc (ének) és Küttel Dávid (ének).

I!

12. 22.

KEZDÉS: 19.00

HELYSZÍN: Millenáris (Budapest II., Kis Rókus u. 16–20.)

JEGYÁR:3000 Ft

 

Szalóki Ági
Szalóki Ági
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.