Happy keblek

Nem elég, hogy kiherélték szegény Senesinót, még el is kellett játszania a kacér Kleopátrára rávetődő bősz hímet. De legalább hatalmas sikere volt neki és az ifjú primadonnának, a Londont felizgató Francesca Cuzzoninak is, aki a londoni bulvársajtó szerint addig-addig szeszélyeskedett, amíg Händel fölkapta, és kis híján kihajította az ablakon.

Händel Julius Caesarját a maga korában imádták, majd, miként szinte az egész barokk operairodalmat, elfelejtették. A XX. században pedig fölfedezték. A fölfedezett barokk operák közül ez az egyik legfölfedezettebb. Nem csoda: „A Julius Caesar kaleidoszkópszerű opera: félig komikus, félig tragikus, kalandos történet. Látunk benne romantikát, drámát, korrupt haszonlesést, szövevényes családi kapcsolatokat, valódi érzelmeket és tragédiát. Ez a mű egy csoda: lehetővé tette számomra, hogy mindazt kifejezzem, amit az opera műfajával kapcsolatban fontosnak érzek” – mondja David McVicar, aki a Metropolitanben rendezi. De a Mezzón a párizsi előadást látjuk. Ezt Laurent Pelly rendezte színesre és szexire. Itt is, ott is az ellenállhatatlan Natalie Dessay szívtipor. A párizsiban nagyon merész köntösben és teljes mellbedobással tipor. Amai Kleopátrákkasztráltak helyett kontratenorokat vadíthatnak.

Itt korunk egyik legjobb és legférfiasabb kontratenorja, Lawrence Zazzo vadul.

Előzetesnek a YouTube-on Kleopátra áriái láthatók. A híresebbikben szívtépő lassú részek között hangszáltépő, viharos koloratúrákkal siratja sorsát (Piangeró la sorte mia...). Halottnak hiszi Caesart, és őt is börtönbe küldi a gonosz testvére. De aztán kiderül, hogy Caesar él, a gonosz tesó meg pórul jár. És itt gyorsan véget is ér az opera, mielőtt még a történelem elrontaná a happy endet.

HALLGATNI VALÓ

1 VIOLA NAPI KONCERT

William Walton

Brácsaversenyét Erdős Barbara, Bozsányi Dávid, Fajd Gergő adja elő, zongorán közreműködik: Vojevogyina Olga a Debreceni Egyetem Konzervatóriuma Liszt Termében december 19-én este fél 9-kor.

BELÉPÉS: ingyenes

2 GERSHWIN-SHOW-REVÜ

Minden, ami Gershwin, egyedi, szórakoztató, látványos show-revüműsor, a Fészek Művészklubban december 21-én este 7-kor.

JEGYÁR:1500 Ft

3 HARCSA VERONIKA

A legnagyobb dzsesszdívaként aposztrofált énekesnő két különböző felállásban koncertezik. Ismét hallható a Quartett – Harcsa Veronika: ének, Blaho Attila: zongora, Majtényi Bálint: dob, Oláh Zoltán: nagybőgő – is az A38 Hajón december 21-én este 8-kor.

JEGYÁR:1800 Ft

I!

12. 20.

KEZDÉS: 16.30

CSATORNA: Mezzo

SZERZŐ: George Friedrich Händel

CÍM: Julius Ceasar (Giulio Cesare)

RENDEZTE: Laurent Pelly

KÖZREMŰKÖDIK: Lawrence Zazzo Natalie Dessay

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.