Akik nem kérnek Fekete Györgyből

Ketten kiléptek az MMA-ból, amelynek hétvégi kongresszusán azonban új tagok, köztük Cserhalmi György felvételéről döntenek.

Megosztja a Magyar Művészeti Akadémia tagságát az elnök, Fekete György vezetési stílusa és Konrád Györgyöt minősítő kijelentése. A napokban ketten is kiléptek az akadémiából, Fehér László festőművész és Nagy József táncos-koreográfus. Az MMA hét végi közgyűlésére pedig több művész is tiltakozó nyilatkozattal készül. A közgyűlésen ugyanakkor bővíteni fogják a taglétszámot új belépőkkel, főleg színházi emberekkel.

Az egyik kilépő, Fehér László lapunknak azt mondta, a Magyar Művészeti Akadémiába tíz évvel ezelőtt barátja, Mezei Gábor építész kérésére lépett be, akinek édesapja az itthon „Európai Iskolának” nevezett képzőművészeti csoport megalapítója volt, és akit ő személy szerint nagyon tisztel. Barátja azt mondta, mint politikai táborok felett álló művésznek, szerepe lehet az MMA és a hasonló céllal alakult Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia közötti viszony rendezésében. Egyébként sohasem kívánkozott semmiféle akadémiába. Az MMA eseményeire ritkán járt, többnyire csak a közgyűlésekre és néhány olyan alkalomra látogatott el, mint például Kányádi Sándor estje vagy Erdélyi Zsuzsanna előadása.

A napokban bejelentett kilépésének okáról számos fórumon beszélt: nem értett egyet a Fekete György által gyakorolt „kézi vezérléssel”, és az MMA-elnöknek Konrád Györgyre tett megjegyzésével, valamint rendkívül fontosnak tartja a művészeti intézmények és a kurátorok függetlenségét. Mint mondta, Konrád György, Spiró György és Nádas Péter a barátja és a szellemi társa: Nádas nemrég írt róla szép esszét Svájcban megjelent születésnapi kötetében, Konrád egyik idegen nyelvű kötetkiadásának címlapján pedig a közelmúltban éppen az ő egyik festménye szerepelt. A világ- és a magyar irodalom kiemelkedő alakjainak tartja őket, nem hagyhatta szó nélkül a Konrádot ért megjegyzéseket.

Mint lapunknak elmondta, ő is aláírta Deim Pál és Bukta Imre tiltakozó nyilatkozatát, amelyet az MMA szombati közgyűlésén fognak nyilvánosságra hozni, és amelyet tudomása szerint aláírt például Novák Ferenc és további öt-hat művész is. Ő azonban továbbment, és elveire hallgatva kilépett az akadémiából. Bejelentése után sokan felhívták, döntésében sokan megerősítették.

December 10-én kilépett a Magyar Művészeti Akadémiáról a világhírű táncos-koreográfus Nagy József is, mielőtt még rendes taggá választották volna. Indokot nem kértek tőle, de marasztalták, maradjon levelező tag. A Trafó igazgatója (akit emlékezetes botránysorozat után pár hónapja neveztek ki a pesti intézmény élére) lapunknak elmondta: ezt sem vállalta, nem tudja ugyanis értelmezni Fekete György kijelentéseit, amelyben erkölcsileg ítél alkotókat, nem szakmailag. Ráadásul a nacionalista felhangot nem tudja esztétikai kategóriaként értelmezni.

Hogy miért lépett be az akadémia levelező tagozatába? Mert egy éve indult az MMA színházi csoportja, és a kíváncsiság vezérelte. „A színházzal foglalkozom, nyitok mindenfelé, hogy megismerjem.” Nagy József amúgy egyetlen gyűlésen sem vett részt, bár kapta az anyagokat. Arról is értesült, az utóbbi két hétben kiket ajánlottak új tagnak. Úgy érezte, „nyugdíjasok klubjára” hasonlít az egész, ráadásul erőltetett a tagság feltöltése.

Lapunk információja szerint Haumann Péter, aki szintén levelező tagja az MMA-nak, ugyancsak kilépett vagy ki akart lépni a testületből. A színész azonban az ezt firtató kérdésre nem válaszolt. Szerettük volna megkérdezni Rátóti Zoltán színészt is, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóját, de ő próbáira hivatkozva nem nyilatkozott.

Az új potenciális belépők között van a Kossuth-díjas színész, Cserhalmi György is, aki lapunknak elmondta: ez a tagság egy év múlva lép életbe, addig ő eldönti, részt szeretne-e venni az akadémia munkájában, tetszik-e ez neki. Persze az is kérdés, hogy az MMA marasztalja-e majd. A felkérést nagyon megtisztelőnek tartja, és örült, hogy valamit tehet a közéletben. Az elmúlt hét nyilatkozatait nem követte „élőben”, mert főpróbahete volt, de utánaolvasott. Fekete György kijelentéseire csak annyit mond, hogy már a szocializmusban is példaképe volt Konrád György, ez nem változott meg, és nem is fog megváltozni. Nem érti továbbá azt sem, miért kellett elvenni Gulyás Gábortól a Műcsarnokot. Szerinte az akadémia tagjai belülről megmenthették volna az intézményt.

Kérdésünkre, befolyásolja-e a belépést, hogy ez fix havi fizetéssel járhat, elmondta: most hallotta ezt először. „Ha kapok pénzt, akkor nyilván azt valakitől elveszik. Nekem is fájna, ha tőlem vennék el.”

Hogy mennyire lesz vállalható az akadémiai tagság, arról ő dönt majd, nem enged erőszakot, főleg nem ideológiait.

Szolidaritási nyilatkozat

Több mint félszáz neves művész és értelmiségi nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását a Műcsarnok nemrég lemondott igazgatója, Gulyás Gábor mellett. Az aláírók között egyaránt szerepelnek konzervatív és liberális szellemi körhöz tartozók – többek között Fábry Sándor, Kepes András, Tarr Béla, Rockenbauer Zoltán, György Péter, Térey János. A Magyar Művészeti Akadémia több tagja (Ekler Dezső építész, a képzőművész Bukta Imre, Lovas Ilona, Jovián György), valamint a tagságáról lemondott Fehér László festőművész szintén aláírta a nyilatkozatot, amelyet a Heti Válasz és az Élet és Irodalom hétvégi száma közöl.

Nagy József nem tudta értelmezni Fekete kijelentéseit
Nagy József nem tudta értelmezni Fekete kijelentéseit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.