Amikor labdát kapunk, azt meg kell játszani

Szepsy Istvánt nem kell bemutatni a bort kedvelő közönségnek. A Szepsy család az egyik legrégebbi borászcsalád Tokaj-Hegyalján, négyszáz éve foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, melynek szenvedélyes szeretete generációról generációra öröklődik. Szepsy István az egyik leghíresebb közülük, a világhírű mádi borász minden bizonnyal a tokaji borok egyik mai úttörője.

Munkáját novemberben Pannónia Arany Szőlője díjjal jutalmazták, melyet negyed évszázada adnak át annak, aki tevékenységével jelentősen hozzájárul a burgenlandi borok nemzetközi megismertetéséhez.

– Nagyon sokat jelent számomra ez az elismerés. Erkölcsi oldalról megközelítve nagyon megható és különleges érzés. A díjat a Casino Badenben adták át, jelen volt többek között a tartományi miniszterelnök, Hans Niessl és miniszter, Andreas Liegenfeld, valamint dr. Josef Schuller, Master of Wine, az Osztrák Borakadémia (Weinakademie Österreich) igazgatója is. Neki nagy szerepe van abban, hogy Tokaj nemzetközi pozíciója javuljon – mondja Szepsy István, majdhozzáteszi: – Gazdasági szempontból a díjat azért tartom igazán fontosnak, mert hozzájárul a Tokaji hírnevének megőrzéséhez. Arra azért nem számítok, hogy sok bort fogunk Ausztriában eladni, de a dolog nem is erről szól – mondja a mádi borász. – Nem tudunk jelen lenni kiállításokon, bemutatókon, nem tudunk hatalmas összegeket fordítani reklámra. Számunkra az egyetlen lehetőség, hogy magunk mellé állítsuk a hozzáértőket.

Szepsy úgy véli, ha tovább akarunk jutni, bővíteni szeretnénk a piacokat, be akarunk kerülni a nemzetközi vérkeringésbe, ahhoz ismertség kell. Ahhoz, hogy sokan megismerjék a magyar borokat, a minőség- és stílusjavítás, valamint a kínálkozó lehetőségek megragadása szükséges. – Amikor labdát kapunk, azt meg kell játszani, hatékonyan kell kihasználni, helyzetbe kell kerülni – említi.

A díjat huszonhét éve hozták létre osztrák kaszinók, az Osztrák Borakadémia és az Ausztriában dolgozó Master of Wine-ok. Idén elismerésben részesült Hans Feiler is, akinek a minőségi burgenlandi bortermelés kiépítésében végzett munkáját díjazták Arany Szőlő életműdíjjal. Az Arany Szőlő díjas bor Gerhardt és Brigitte Schaller podersdorfi pincészetének 2011-es olaszrizlingje lett.

I!

IDŐPONT: Vasárnap 11.50

ADÓ: TV2

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.