Átjáró India és a Nyugat között

George Harrison a világzene atyjának nevezte, Yehudi Menuhin egyenesen Mozarthoz hasonlította. – A popzene hétről hétre, hónapról hónapra változik. Az igazán komoly zene azonban olyan, mint az irodalom – nyilatkozta egyszer Ravi Shankar.

A híres in diai zenész-zeneszerző és három Grammy-díjat elnyert szitárművész 92 éves korában kaliforniai otthonában hunyt el. A légzőszervi és érrendszeri problémákkal küszködő Shankar a múlt héten egy San Diegó-i kórházban szívműtéten esett át. A beavatkozást követően már nem tudott felépülni.

Utolsó fellépése november elején Kaliforniában volt. Lányával, a szintén világhírű szitárművész Anoushka Shankarral lépett színpadra. „Biztosításként” tolókocsit és oxigénpalackot kértek a pódium mögé, de amint elkezdett játszani, azonnal visszatért az életereje és a varázsa. Ez volt az utolsó nyilvános szereplése. Legutóbbi albumát a 2013-as Grammyre jelölték, erről műtétje előestéjén értesült. Mint bejelentették, februárban posztumusz meg is kapja a negyedik Grammyt – életművéért.

Shankar átjáró volt India és a Nyugat között. Ő tanította meg szitározni George Harrisont, az indiai mester játéka nemcsak a Beatlesre, sok más rockegyüttesre is nagy hatással volt. Harrisonnal együtt hozták tető alá 1971-ben a világ első, adományokra buzdító popeseményét. A koncerttel a háború elől menekülő bangladesi milliók megsegítésére buzdítottak. Másik híres koncertje az őt bálványozó hippimozgalomhoz kötődik. Az 1969-es woodstocki fesztiválon félmilliós közönség előtt lépett fel. Hagyományos indiai ruhában jelent meg a színpadon, a „Szeretkezz, ne háborúzz!” generáció gyermekei pedig – nem kevés fű segítségével – egzotikus utazásra indultak szitárjának hangjaira. Pedig Shankar nem „könnyűzenét” játszott, a klasszikus indiai muzsika képviselője volt.

A hindu társadalom legfelső kasztjából, a brahmanból származó Shankar elhatárolódott a nyugati rocksztárok, így a Woodstockban szintén fellépő Jimi Hendrix kicsapongó életmódjától. Az alkohol és a drog helyett a jógát és a filozófiát kedvelte. A nőket szerette, a szexet nem vetette meg. Sue Jones New York-i zenei producerrel folytatott viszonyából született másik lánya, a híres amerikai soul- és dzsessz énekesnő, Norah Jones.

– Az indiai kulturális örökség egyik legfényesebb nagykövete, egy igazi, de roppant szerény zseni távozik körünkből. Az egész nemzettel együtt fejet hajtok emberi és művészi nagysága előtt – nyilatkozta Manmohan Singh indiai kormányfő. A parlament szerdán néma gyásszal emlékezett meg a felsőház korábbi tagjáról. Az indiai tévé- és rádióadók megszakították adásaikat, és rendkívüli műsorokkal tisztelegtek a „legendák legendája” előtt.

 

Ravi Shankar. Életében legenda volt
Ravi Shankar. Életében legenda volt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.