Zajzúzda az űrben

Nem volt túl nagy szerencséje a második Spiritusz Minifesztnek a hétfői első napon. A talán elsődleges célcsoport, vagyis a fiatalok, az egyetemisták éppen mással voltak elfoglalva, konkrétan a jövőjükkel: hidat foglaltak és vonultak a hidegben. Ilyenkor, bármennyire fáj, mégiscsak be kell ismerni, hogy pillanatnyilag van (lehet) a művészetnél fontosabb dolog is. Szóval, nem volt telt ház a Vas utcai Rohamban.

Pedig lehetett volna éppen. Kora este az Apokrif folyóirat legújabb számának bemutatójával indult a programsorozat. Lukács Flóra, Torma Mária, Bognár Péter, Gál Soma olvasta fel műveit, a házigazda pedig a lap főszerkesztője, Nyerges Gábor Ádám volt. Utóbbi egyébként duplázott hétfőn, hiszen a Palócföld aktuális számának bemutatóján mint szerző is megmutatta magát Mizser Attila, Debreceni Boglárka és Nagy Márta mellett.

A Lányok a Rohamban című programponttól azt kapta az érdeklődő, amit ígértek neki: lányokat a Rohamban. Magyari Andrea és Vécsei Rita olvasott fel a színpadon. Őket a Kisszínes duó, azaz Kemény Lili és Kemény Zsófi gitárzenekara követte, végül pedig az egyszemélyesre olvadt SPN (Spanyolnátha Krú) jött: Berka Zsolt abszolút igazolt távollétében Székelyhídi Zsolt űrperformance-át láthatták a kitartóak.

Na igen, az űr. Az első, ősszel rendezett Spirituszon a „pálinka” volt a főtéma, került is szponzor a Márkházi „személyében”, most pedig a világűr. Nem tudjuk, megkeresték-e a NASA-t az ügyben, azt viszont elárulta Tóth Kinga, a fesztivál szervezője, hogy nem sulykolják a tematikát, ez egy szabad fesztivál. Ő maga körülbelül háromnegyed éve szervez kisebb-nagyobb irodalmi programokat a Rohamban, és a kiállítások szervezésében is segít. Így jött az ötlet, hogy ezeket a művészeti ágakat összekapcsolják, és közös, kötetlen fórumot alakítsanak ki a Vas utcában, „ahol nem kell feltétlenül fegyelmezetten viselkedni, de minden művészeti ág képviselni tudja magát, ezek közt, és persze a nézők közt kapcsolat, párbeszéd alakul ki”. Példaként az első Spirituszon többszörösen is fellépő Lyuhász Lyácint BT-t említi a szervező: a zenekar tagjai amellett, hogy koncertet adtak, NDK fedőnéven kiállították műveiket, és írtak pálinkaverset is.

Sejtéseink beigazolódtak: a Spiritusz valóban a fiatalokat szeretné megszólítani elsősorban. Ami nem jelenti persze, hogy ne hívnának régi, nagy hagyományukra joggal büszke lapokat, folyóiratokat is. Tóth Kinga elárulta, ősszel abszolút siker koronázta ezt a nem is annyira „hátsó szándékot”.

– Konkrétan 60–70 éves hölgyek maradtak koncertezni a felolvasás után, punkrockerek jöttek verseket hallgatni, és irodalmárok-zenészek néztek képeket. Ez a fő célja a fesztiválnak, összekapcsolni a generációkat – mondta a szervező, aki úgy próbálja összeállítani a programot, hogy a művészet kevésbé ismert szeleteire is vetüljön némi fény. Hogy keveredjen a nehéz a populárissal, a konszolidált a nagyon elvetemülttel. Kellemes gitárszó és zajzúzda.

Kedd este a Félonline mellett a FISZ estjének lehettek tanúi a művészetre szomjasak, amit úgynevezett Poszt Halloweeni Irodalmi Őrület követett – ennek keretében a kortárs művészet szörnyeiről beszélgetett filmes, képregényrajzoló, irodalomtörténész és író. Gimpel Tamás koncertje után, de még a play back diszkó előtt, bár lényegében az egész est folyamán a zombiverspályázatra érkezett művek értékelése zajlott.

Érezhető, hogy a Spiritusz nem a megafesztiválok babérjaira tör, nem csak húzónevekkel operál, és a büdzsé sem tűnik óriásinak. De azért így is felvetődik a kérdés, hogy miből van ma pénze valakinek művészeti minifesztet rendezni. Tóth Kinga elmondása szerint amolyan „barter alapon” megy ez. Az alkoholszponzor támogatja a fellépőket, a Roham adja a helyet, a hangosítást, világítást, vetítést, ezen kívül az írószervezetek is segítik a fellépő művészeket, általában pályázati pénzekből, de sokszor előfordul, hogy baráti alapon, ingyen jönnek felolvasni-performálni. A nevesíthető támogatók között a JAK-ot, a FISZ-t, az NKA-t, a MASZRE-t találjuk. Amúgy minden program ingyenes, és az is marad, ígérte meg Tóth Kinga.

Nemcsak reagáltat, reagál is a Spiritusz. Például a többi irodalmi fesztiválra, amelyek fellépőit adott esetben ők is elhívják, s amelyeken új és új, felettébb hasznos ismeretségek alakulhatnak ki. És az évszakok váltakozására is: a tervek szerint évente négy fesztivál lesz. Szándékukban áll továbbá, hogy más bárokkal, kultúrpubokkal együtt amolyan „turnészerű” eseményeket is tető alá hozzanak majd.

És bár nem törvényszerű, hogy így legyen, minden alkalommal más-más (hangsúlyozottan csak mértékkel fogyasztandó) alkoholfajtával szeretnék társítani a rendezvényt. Hiszen a név kötelez.

A szerdai adag

Fél hatkor indul a mai program a JAK fiatal szerzőivel: Kerber Balázzsal és Tinkó Mátéval Schein Gábor beszélget.

Ezután Látó-est következik két felvonásban. Először Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin és Csobánka Zsuzsa beszélget, majd Váradi Nagy Pál új kötetét Kovács Flóra és Szabó Róbert Csaba mutatja be. A Kulter-esten Áfra János, Vass Norbert, Barna Péter, Herczeg Ákos és Papp Sándor olvas fel. Ezt a Lék-est követi és performance-szal egybekötött kiállításmegnyitó lesz Borsik Miklós, Kerber Balázs és Nemes Z. Márió részvételével. A fesztivált az Új Látásmód Fúzió koncertje zárja este fél 11-től.

A diáktüntetés közbeszólt, hétfő este nem volt telt ház a Rohamban
A diáktüntetés közbeszólt, hétfő este nem volt telt ház a Rohamban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.