Hagyomány a hóban

Vidám fiatalok szombaton este szakadó hóesésben nagybőgőt cipeltek a szegedi Széchenyi téren. Felszabadultak voltak – már túl a fellépésen, készültek az éjszakai bulira. Algyőn és Szegeden egész hétvégén zajlott a Népek Tánca – Népek Zenéje Fesztivál döntője. Ez olyasmi, mint a Fölszállott a páva a Duna TV-n, de a rendezők nyitottak a nemzetiségi népdal és néptánc felé. Idősek és fiatalok, profik és lelkes amatőrök, 189 településről összesen 346 produkcióval indultak a vetélkedőn, amelyet a Hontravel Kft. utazási iroda szervezett.

Szombat délután a mezőberényi Szlovák Pávakör műsora ment, amikor beültem a nézőtérre – hét néni közt két bácsi énekelt, két fiatalabb férfi pedig négy citerán játszott. Emlékezetes a Makói Öreg Tyúkok és Kakasok Egyesülete fergeteges tánca is. Ez a csapat 1997-ben alakult – olyan szülőkből, akik néptáncra hordták a gyerekeiket, és ameddig vártak, kitalálták, hogy miért ne táncolhatnának ők maguk is. A legfiatalabb „öreg tyúk” 40, a legöregebb „kakas” 66 éves.

Kiugró siker: 189 településről 346 produkció indult a vetélkedőn
Kiugró siker: 189 településről 346 produkció indult a vetélkedőn

A pogányi Menyecske Kórus gradistyei horvát dallamokat adott elő. Az ő zenekaruk a hangszóróból tamburált volna – egyik számnál azonban eltűnt a zene. Kis ideig nyújtogatták a nyakukat a menyecskék, de aztán a vezetőjük, Orovica Erzsébet nagyot kiáltott, és belecsaptak zenekar nélkül. A pécsiek nagyon kitettek magukért Szegeden: a Pécsi Tudományegyetem Baranya Táncegyüttese olyan dinamizmussal táncolta a kólót, hogy a szegedi Kisszínház világot jelentő deszkái közül magasra szállt a por – finom drámai gesztusokhoz szoktak azok a deszkák, nem suvikszolt csizmák dobogásához.

Volt, aki elakadt vagy eltévedt a hóban – meghallgatták, amikor odaért. Például a német népzenét játszó Soroksári Hermann Antal Harmonika Zenekarnak péntekre írták be a produkcióját – szombaton érkeztek meg, sőt a tubás akkor futott be, amikor a harmonikások már majdnem rázendítettek. A berkesdi Khelipeske Rom, hihetetlenül jó roma fiatalok, szombat helyett vasárnap értek oda – két pár táncos meg két énekes nagyecsedi táncokat mutatott be.

Tóthné Döme Mária, a zsűri elnöke azt mondta: könnyekig meghatódott azokon az idős hagyományőrző együtteseken, amelyek tagjai már 50-60 éve énekelnek együtt. Rengeteg idősebb ember van, akik őrzik, kicsit újraalkotják és továbbadják a hagyományt a tehetséges fiataloknak. Dalban, táncban valami pluszt alkotnak, és közösséget teremtenek. Nagyon jó volt a fesztivál hangulata – mintha nem is olyan világban élnénk, ahol mindenki irigykedik a másikra, és áskálódik ellene – jegyezte meg a zsűrielnök.

A fesztivált másodszorra rendezték meg. Ki hinné, hogy szállodai menedzserek találták ki és szervezik egyre nagyobb sikerrel – a hagyományápolásért is, meg azért is, hogy holtszezonban legalább önköltségi áron eladják a szálláshelyeket. Práger István programigazgató és felesége először nyugdíjas Ki mit tud?-ot szervezett Hévízen – tavasszal, amikor kevés a vendég. Kiderült, mennyi olyan hatvan-hetven éves ember van, aki nézőként látta az 1960-as években a Ki mit tud?-ot, és máig él benne a vágy, hogy megmutassa: ő is tud valamit.

A nyugdíjasklubok révén jutottak el a hagyományőrző népi együttesekhez, és fölfedezték: rengeteg kulturális érték van, amely pódiumot keres magának. Nagyon sok nemzetiségi együttes is működik szerte a Kárpát-medencében. A Hontravel Kft. olyan tehetségkutatót szervezett, ahol nem egyetlen nyertes van, aki mindent visz, hanem ahol mindenki nyer. Verseny van itt is, de összesen 12 kategóriában, és mindegyikben több díjat osztanak: van kiemelt aranyérem, továbbá arany-, ezüst és bronzérem.

A győztesek tavaly a kft. támogatásával Görögországba utazhattak – idén erdélyi körút a díj. Práger István sohasem felejti: a tavalyi győztesek között voltak olyan idős emberek, akik a jutalomúton életükben először jártak külföldön. Aki kíváncsi volt rá, Szegeden, a Kisszínházban, az Ifjúsági Házban, valamint az algyői faluházban ingyen nézhette meg a műsort. Az idegenforgalmi szakemberek szerint az sem mellékes, hogy a fesztivál 1500 vendég éjszakát hozott Szegednek egy olyan hétvégén, amikor nemcsak holtszezon, hanem még ítéletidő is volt.

Kiemelt aranyérmesek

Szólóének: Sulyokné Nagy Erzsébet (Nagykanizsa), Kelemen Ágota (Mikepércs). Szólóhangszer: Égető Krisztián (Törökkanizsa, Szerbia). Hangszeregyüttes: Hermann Antal Harmonika Zenekar (Soroksár), Bazsalicska Citerazenekar (Dabas). Nemzetiségi felnőtt-i úsági néptánc: PTE Baranya Táncegyüttes (Pécs), Nyisztor György Hagyományőrző Néptáncegyüttes (Méhkerék), Khelipeske Rom (Berkesd). Nemzetiségi népdalkör: Pogányi Menyecskekórus.

Magyar népdalkör: Molnár Anna – Molnár Diana (Deszk), Hévízgyörki Nyugdíjasklub, Szederinda Népdalkör (Palics, Szerbia), Csesztregi Népdalkör, Cimbora Férfi Daloskör (Béke, Szlovákia). Szenior néptánc: Makói Öreg Tyúkok és Kakasok Egyesülete, Őszirózsa Nyugdíjasklub (Buják). Magyar felnőtt-ifjúsági néptánc: Dobbantó Néptáncegyüttes (Szegvár), Mezőcsát Népi Együttes, Kerekes Máté – Kiss Péter (Balatonboglár). Egyéb tánc: Öröki ú Bohémek Tánccsoport (Taksony), Tiszaújvárosi Gimasztráda, Rocky Nagyik (Dunaharaszti).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.