Hétköznapi őrület

Furcsa, nem? A klasszikus muzsikát játszó Budapesti Fesztiválzenekar Hétköznapi őrület címmel adja elő Bartók Béla két egyfelvonásosát a nagy zeneszerzőről elnevezett hangversenyteremben. Pedig még az sem őrült gondolat, ami utána következik!

Kevés dolog melengeti jobban a magyar szívet, mint amikor meglátja hatalmas betűkkel kiírva Bartók nevét Amszterdam világhírű hangversenytermében, a Concertgebouw-ban Bach, Beethoven, Mozart és néhány más nagyság társaságában. Bartók Béla már réges-régen elfoglalta helyét a klasszikus zene óriásai között a világban, de 67 évvel a halála után még mindig új és felforgató a muzsikája.

Őrület!

Gondoljunk csak bele: férfi és nő viszonyának milyen színeit, oldalait mutatja meg éppen ez a két színpadi mű! Csábító nő A csodálatos mandarinban, csábító férfi A kékszakállú herceg várában! Micsoda erővel állítja a néző-hallgató elé a modern ember és társadalmának hatalmi viszonyait egyetlen férfi és egyetlen nő kapcsolatán keresztül! Milyen muzsikát alkotott a lelki mélységek feltárására, van-e valaki, aki szabadulni tud a hatása alól? Ki az, akit nem ragad magával a lány, ahogy a mandarint is? Ki az, aki megállja, hogy ne nyissa ki az utolsó ajtót?

Ez a zene rányitja a hallgató szemét arra, ami a világban történik. S ahogy Illyés mondja, jogunk van általa szembenézni a sorsunkkal.

A Fesztiválzenekar három nap egymás után eljátssza a két darabot a Művészetek Palotájában, majd a harmadik napon áthurcolkodik a Millenáris Teát rumba, ahol éjfél előtt nem sokkal újra felcsendülnek majd a Mandarinszvit diszharmonikus dallamai. A közönség pedig – sok-sok fiatal, akiknek nagy része biciklivel érkezik a decemberi hidegben is – babzsákokon ül majd körben, úgy adja át magát a zenének.

Őrület, de van benne rendszer. Bevált már akkor is, amikor májusban Richard Strauss Imigyen szóla Zarathustra című művét, szeptemberben a „barokk és a modern zene találkozására” Vivaldit és Zelenkát tűzött műsorára az együttes. Most Bartók következik!

 

I!

12. 09.

12. 10.

12. 11.

KEZDÉS: 19.45

HELYSZÍN: Bartók Béla Nemzeti Hang verseny-(Budapest IX., Korom Marcell u. 1.)

SZERZŐ: Bartók Béla

CÍM: A csodálatos mandarin, A kékszakállú herceg vára

KARMESTER: Fischer Iván

JEGYÁR: 4400–13000 Ft

12. 11.

KEZDÉS: 23.30

HELYSZÍN: Millenáris Teátrum (Budapest II., Kis Rókus u. 16–20.)

CÍM: A csodálatos mandarin

JEGYÁR:1200 Ft

 

Fischer Iván
Fischer Iván
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.