Gross a Medencében

A 83 éves Gross Arnold kiállítása látható a Medence Szalonban, de mielőtt az idős mester tárlatát ajánlanánk, azért ejtsünk egy szót a dallamos nevű helyről.

A Medence Szalon a Medence Csoport kiállító helyisége. Ez a társaság 2000 januárjában alakult az Orczy-kert medencéjében, az önálló fizikai és szellemi alkotóműhely tagjai professzionális formatervezők és vizuális kommunikációtervező iparművészek. „A medence az, ami formát ad a benne lévő anyagnak”, szokták olykor mondani, és innen már csak egy lépés, hogy némi áthallással megállapítsuk: a fiatal művészek közössége formát ad a gondolatoknak. Kiállító helyiségükkel pedig be- és megmutatkozási lehetőséget adnak a határterületeken mozgó környezettudatos kézműves és iparművész alkotóknak.

Gross Arnold esetében nyilván az utóbbiról van szó. Neki már nem kell bemutatkoznia, csak megmutatkoznia, valamennyiünk örömére. Különös képeit szinte mindenki ismeri, színes rézkarcait, leheletfinom mesevilágát, a papírlapokat benépesítő icipici lényeit számos kiállításon, albumban, könyvben megcsodálhatta.

Már főiskolás korában lelkesen tanulmányozta Rembrandt és Dürer rézkarcait a Szépművészeti Múzeumban, aztán ő kezdett csinálni efféléket, de persze teljesen másokat, mert az ő munkái derűsek, játékosak, aprólékosak, jókedvre derítenek, elsimítják a homlokon gyülekező barázdákat.

A mostani kiállítás érdekessége, hogy bár a nagyközönség jobbára a művész rézkarcait ismeri, ezúttal láthatók régebbi, nagyméretű tusrajzai, linómetszetei, ezek mellett pedig néhány frissen készült munkája is.

ÉVFORDULÓK

ONGJERTH HANNA

December 10.

492 éve történt a történelem egyik legviharosabb szakítása, amikor Luther Márton elégetve X. Leó pápa kiátkozó bulláját, örökre hátat fordított a katolikus egyháznak.

December 11.

55 éve vezette titokban az oltár elé a 23 éves Jerry Lee Lewis 13 esztendős unokatestvérét.

December 12.

19 évvel ezelőtt halt meg Antall József miniszterelnök.

December 13.

99 éve került vissza a Louvre-ba az ellopott Mona Lisa.

December 14.

Hiába ültették át 17 éve egy pávián csontvelőjét Je Getty szervezetébe, az AIDS így is végzett vele.

December 15.

13 éve égett le a Budapest Sportcsarnok, és emiatt elmaradt a Sting-koncert.

December 16.

Nem bántak kesztyűs kézzel 239 éve az amerikai forradalmárok az angolokkal: háromhajónyi tearakományukat a tengerbe szórva adtak nyomatékot a vámszabályozás elleni tiltakozásuknak.

I!

BEZÁR: 12. 20.

HELYSZÍN: Medence Szalon (Budapest IX., Pipa utca 4.)

BELÉPÉS: ingyenes

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.