Ételre szóló kaland

Nem láttam még Kulka Jánost olyan önfeledtnek civilben, mint az Önételrajz című könyvének bemutatóján. Összefügghet azzal, hogy a legjobb pillanatnak az evést tartja.

A Kossuth-díjas színész azt állítja, nem főz komplikáltan, nem kísérletezik túl merészen, és a könyvben se egy csirkegalantin, se egy legírozott krémleves. Hanem finom töltött káposzta, szilvás gombóc meg Klein néni szélhabtortája és a thai kókusztejes leves. Ezek után nehéz elhinni, hogy Kulka sosem akart szakácskönyvet írni, azt még csak-csak, hogy önéletrajzhoz nem fűlt a foga. Pedig nem nyomtak séfkést a torkához, hogy megírja a kötetét. Az egész magától értetődővé vált. A Good Food szerkesztői, Nimila Ágnes és Ördögh Bálint ugyanis felkérték, főzzön valami finomat a magazin második számába. És mivel az anyagkészítés – már a lapba is Pintér Árpád fotóival – örömet jelentett Kulkának, kedvet kapott egy hosszabb távú munkához.

Olyan volt az egész,mint egy nyaralás, harmonikus, odafigyelős, vidám – mondja, pedig nem a túlzásairól híres. Élvezte, hogy a színpaddal ellentétben itt kézzelfogható terméket állíthat elő. A legtöbb érzelem a lecsó túrós csuszával ételhez köti, ez a gyerekkori íz. Illetlenül egyszerűnek nevezi a citromos álom nevű desszertet, amely erkölcstelenül gyorsan elkészül, és pofátlanul gyorsan el is fogy. Amit megkóstoltunk még a könyvbemutatón, az a burgonyás rétes és a gyümölcsös paleotorta 1.: nyírfacukorral és darált dióval. Bevalljuk őszintén, isteni volt.

OLVASÁSRA VALÓ

1 JUAN PUJOL GARCIA ÉS NIGEL WEST: A KÉM NEVE GARBO

Kossuth, 288 oldal,2600 Ft

A könyv hőse Arabel a németeknél, Garbo a briteknél. Ünnepeljük, mert úgy tudjuk, hogy nem a nácikat szolgálta.

2 CSERNA SZABÓ ANDRÁS DARIDA BENEDEK: NAGYMACSKA JAJKÖNYV, avagy süssünk-főzzünk másnaposan

Magvető, 368 oldal,3490 Ft„

Íme az új tudományág, a katzenjammerológia alapkönyve!” Cserna szerint, aki ír, eszik is. Aki eszik, iszik is, de ha meg akarja énekelni, ki kell józanodnia.

3 MARSHALL MCLUHAN QUENTIN FIORE: MÉDIAMASSZÁZS

Typotex, 160 oldal,2900 Ft

MacLuhan igazsága: „The medium is the message” (a média maga az üzenet). Ebből: the medium is the massage (a média masszázs). Különírva: mass age (a tömeg korszaka).

I!

SZERZŐ: Kulka János

CÍM: Önételrajz

KIADÓ: Kossuth, 176 oldal

ÁR:4800 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.