Cipészek a filmtörténetben

1912-ben a BAZ megyei Cukor Adolf és a San Franciscó-i Jesse L. Lansky húzott egy merészet, és megalapította a Paramount Picturest. Az idén százéves filmstúdió a történelem egyik legsikeresebb vállalkozása lett.

A Paramount egyike azon öt stúdiónak, melynek neve egybeforrt a Hollywood aranykorának tartott időszakkal. A centenárium alkalmából megjelent DVD-sorozat első darabja az 1953-ban bemutatott Római vakáció. A William Wyler által rendezett mű, mely egy unatkozó hercegnő és egy jóképű amerikai újságíró egynapos szerelmének krónikája, legendás nehézségek között született meg.

Gregory Peck Joe Bradley újságíró, Audrey Hepburn Ann hercegnő
Gregory Peck Joe Bradley újságíró, Audrey Hepburn Ann hercegnő

A férfi főszerepre felkért Cary Grant túl öregnek érezte magát ahhoz, hogy lelkes szerelmest játsszék. Így a producereknek be kellett érniük Gregory Peckkel, akit a forgatás megkezdése előtt két héttel hagyott el a felesége, így ideje nagy részét a szövegkönyv tanulása helyett római kocsmákban töltötte. Mivel Wyler ragaszkodott a helyszíni forgatáshoz, a film költségvetése annyira megnőtt, hogy az eredeti elképzeléssel szemben csak fekete-fehér nyersanyagra futotta. A forgatási helyek lefoglalására és statisztákra már egy árva dollár sem maradt: Gregory Peck és Audrey Hepburn a piacokon, a Spanyol lépcsőn és a Ponte Sant’Angelón is valódi fodrászok, motorkerékpár-szerelők és cipőkereskedők között látható.

A Római vakáció ma már filmtörténet. A Via Margutta 51. alatt álló szegényes legénylakás – Peck filmbéli otthona – pedig a hercegnőkről álmodozó újságírók és az újságírókról álmodozó hercegnők legfontosabb zarándokhelye.

 

I!

CÍM: Római vakáció – Amerikai film, 1953

RENDEZTE: William Wyler

FŐSZEREPLŐK: Audrey Hepburn, Gregory Peck (Hepburn első amerikai filmszerepére rögtön Oscart kapott.)

DVD-ÁR: 1990 Ft

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.