Züzü, a gyenge másolat

Elindult a karácsony előtti aukciós szezon. A Polgár Galéria mától tartja többnapos festmény- és műtárgyárverését, amelyre árnyékot vethet a Népszava egy hétfőn megjelent írása.

A lap a galéria két károsultjáról ír, akik közül az egyik, egy „méhész” 2000 márciusa és 2001 májusa között öt képet vásárolt Polgár Árpád egymást követő aukcióin (két Mednyánszky-, egy Egry-, egy Tornyai- és egy Pittner Olivér-képet). A festményeket később értékesíteni akarta egy másik galériában, ott azonban kinevették, mondván: gyenge hamisítványok. Polgár Árpádtól ennek nyomán visszakövetelte a tizenkét éve kifizetett summát, azonban a galériás eddig nem kártalanította, és a végrehajtás sem járt sikerrel.

A galériák közötti versenyben nagyon fontos a presztízs megőrzése. Megkérdeztük Polgár Árpádot, aki laptársunknak nem nyilatkozott. Nekünk azt mondta: mind az öt szóban forgó képről van pozitív szakértői véleményük. A szakértők nevét azonban az ügyvédjével való konzultáció után nem kívánta nyilvánosságra hozni, mint ahogy az őt gyanúsítók sem hozták nyilvánosságra a képek hamis voltát állító szakértő nevét, csak a bíráló mondatokat. Mint elmondta, a hamisnak titulált képek tulajdonosa nem kereste őt meg kártérítést kérve, hanem egy fizetési meghagyás érkezett, amelyet nem vettek át. Most emiatt folyik per. Egyébként elmondta, évente körülbelül ezer képet árvereznek, a harminc év alatt körülbelül hét-nyolc alkalommal fordult elő, hogy hibáztak.

 Az egyik esetben Csók István egy itt vásárolt képe, a Züzü karácsonya bizonyult hamisnak, de a vevő a pénzét visszakapta. Az eset érdekessége, hogy a Nemzeti Galériának a nyolcvanas években kelt szakvéleménye nem állította, hogy a kép hamisítvány, csak azt, hogy replika. Az újabb szakértő viszont „nagyon gyenge másolatnak” nevezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.