Forrón szeretik

A téli melengetők évezredek óta: a forralt bor, puncs és grog. Szerte a világon megvannak hozzájuk a receptek.

Az édes, fűszerekkel ízesített forralt bort a világ minden olyan pontján ismerik és fogyasztják, ahol hideg és fagyos a tél. Már az ókori Rómában is itták. Apicius a Conditum Paradoxum, vagyis fűszeres bor nevet adta neki, mézzel, masztixszal, sáfránnyal, datolyával, pirított datolyamaggal, babérlevéllel és borssal készítették, a keveréket pedig akkoriban még szobahőmérsékleten fogyasztották.

A középkorban aztán divatja lett a fűszeres bor felmelegítésének, melyet Ypocrasnak vagy Hipocrisnak is nevezték Hippokratész után szabadon, ő úgy gondolta ugyanis, a forró ital egészséges, erősíti a szervezetet, ellenállóbbá teszi.

Az ünnepi jellege máig megmaradt, karácsonyi partin találkozhatunk vele, az adventi vásárok környékén is felbukkannak a forralt bort árusító bódék.

Ausztriában, Németországban és Franciaország egyik északkeleti régiójában, Elzászban igen kedvelt ital a Glühwein, melybe bor, cukor, fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, vanília, citrom és narancshéj kerül. Németországban olykor gyümölcsborból készítik, sokszor rum vagy likőr hozzáadásával bolondítják meg. Franciaországban rendszerint olcsó vörösborból készül, cukrot, fahéjat és citromot adnak hozzá.

A szlávok körében sem ismeretlen a forralt bor, a bolgárok greyano vino, a csehek a svarené víno névvel illetik, vörösborból készítik mézzel, szemes borssal, olykor almával és citrusfélékkel is ízesítik.

A román Glintwein hangzásához méltón német társára hasonlít, a szerbek pedig a szegfűszeg mellé szerecsendiót is tesznek, ezzel fokozzák a kuvano vino pikantériáját. Az északi országokban gloggnak, glöggnek nevezik. A felnőttek vodkával, brandyvel vagy az akvavit nevű gyógynövénypálinkával erősítik. Nem sajnálják a fűszereket sem: fahéj, kardamom, gyömbér, szegfűszeg és keserűnarancs kerül a lábasba.

Brazília déli részén isszák a quentaót. A szó jelentése „nagy forró”. Vörösborból készül egész fahéj, szegfűszeg, valamint Cachaca likőr hozzáadásával.

Magyarországon általában olcsóbb borból készül, fahéj, szegfűszeg és cukor felhasználásával. Jöhet még bele csipetnyi gyömbér, esetleg ánizs, vanília és némi bors is.

Néhány dolgot érdemes azonban észben tartani, hogy tökéletes legyen. A fűszereket nem tanácsos mással helyettesíteni, a narancs- vagy citromhéjat például narancslével vagy citromlével. Brrrr!

A bort ne forraljuk fel, mert elpárolog az alkohol. Maximum 80 fokig hevítsük, úgy, hogy benne vannak a fűszerek is. Ha ezt betartjuk, garantált a siker.

I!

IDŐPONT: Vasárnap 11.50

ADÓ: TV2

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.