Dizájn a szemétből

Lányos anyák álma, hogy csendes téli estéken együtt készítik a gyerekkel a karácsonyi lakásdekorációt, miközben a sütőből a mézes sütemény illata szállingózik. Ebből az álomból lehet valóság, amint a gyerek betölti a négy-öt éves kort.

Az otthoni kézműveskedés előtti bevásárló lista hosszú, érdemes mindenekelőtt egy nagy levegőt venni, és aztán vastag bankkártyával végigjárni a hobbiboltokat, ahol első blikkre megérti az ember, miért is kerül olyan sokba a kézműves vásárokon minden apróság. Az alapanyag – nem túlzás – sok ezer forintba kerül. Az első, tanulópénzes kör után, amikor beszereztük a több száz forintos hungarocell gömböket, hópelyheket és -harangokat, valamint az azokra való díszeket és az akrilfestéket, a festékhez való ecseteket, no meg a díszek rögzítéséhez szükséges ragasztót vagy a speciális gombostűket, jön a felismerés: mennyi mindenen spórolhattunk volna!

A legtöbb szelektív hulladékgyűjtő mellett lehet találni háztartási gépek kartondobozából kiszedett hungarocell darabokat, ezekből néhány alakzatot mi is ki tudunk faragni. Süteménykiszúróval formázható és festékkel jól festhető a szeletelt kenyér is, ismerősöm elmondása szerint tíz éve kerül karácsonyfájukra változatlan pompájában. A gyerekkoromat idézi a hajdan aranyra és ezüstre festett diók tucatja, ezek karácsonyfánk állandó díszei. A kiégett izzók is alkalmasak a célra, pingvinekké festett változatukat láttam. A magunk készítette díszek közül úgyis arra a legjobb rápillantani, amelyikben a legtöbb saját munkánk van.

 

ÉVFORDULÓK

ONGJERTH HANNA

December 3.

Neil Papworth egyetlen oldalas honlapján arról is beszámol, milyen volt elküldeni 20 évvel ezelőtt a világ első SMS-ét.

December 4.

Hol voltak még a zöldaktivisták, amikor 60 éve gyilkos köd lepte el London utcáit?

December 5.

Körülbelül 1742 éve hajította be Miklós püspök az első aranyrögöt annak a szegény embernek az ablakán, aki azon morfondírozott, hogy melyik lányát adja el rabszolgának.

December 6.

90 éve alakult meg az Ír Szabad Állam.

December 7.

86 éve a gázzal működő hűtőszekrényt, 67 éve a mikrohullámos sütőt szabadalmaztatták.

December 8.

69 éve született Jim Morrison, 32 éve halt meg John Lennon.

December 9.

Az amerikaiak nem ismertek kegyelmet a tüdővész elleni küzdelemben: 105 éve pecsétekkel gyűjtöttek a betegség legyőzésére.

 

I!

ÖTLETEK:

www.kreativlap.hu

www.kreativcafe.hu

www.szinesotletek.blog.hu

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.