Beszéljünk újmagyarul!

Azt olvasom a bevezetőben, hogy legyünk trendik és sznobok, nyelvünkben, használatos szavainkban is feleljünk meg korunk kihívásainak! Vállaljuk nyíltan sznobságunkat!Ha valóban törekszünk a sznobságra, de úgy érezzük, hogy segítségre van szükségünk nyelvünk sznobításához, sznobságunk kiteljesítéséhez, akkor vegyük kézbe a Tinta Könyvkiadó most megjelent sznobszótárát. Szerkesztette Cserháthalápy Halápy László, ám mivel ilyen névvel ember nem született, gyorsan rájöhetünk, hogy ez a könyv fricska, szembenézés, szórakoztató és elgondolkoztató anyag.

A kommunikáció során eddig mindenki precizitásra törekedett. De nem célravezetőbb-e, ha üzenetünk homályos és többértelmű, azaz újmagyarul fogalmazódott meg? Így később nem kérhetik számon rajtunk korábbi mondanivalónkat – gyanítom, hogy e szótár alapjait a kortárs politika háza táján illő keresni. A szótárszerzők következtetése: az újmagyar nyelv a sznob viselkedésből indult ki.

A sznobszótár roppant előnye, hogy segítségével redukálhatjuk szavaink számát – hiszen egy-egy újmagyar szó annyi, de annyi korábbi szó helyett használható. Példa rá az „abnormális”, amellyel akár tizenöt magyar kifejezést – beszámíthatatlan, beteges, dilis, fonák, hibás, hülye, kóros, rendellenes, rendhagyó, szabálytalan, szokatlan, természetellenes, torz, visszás, zavart – helyettesíthetünk. Lám, korábbi, gazdag szókincsünket milyen eredményesen redukálhatjuk akár a tizedrészére! Az Első magyar sznobszótár segítségével mindenki könnyedén helyettesítheti a régi és közismert magyar szavakat fellengzős idegen kifejezésekkel. Ha megvan a keresett szó, hasonlóan fellengzős szövegkörnyezetbe illesztve könnyedén hülyét csinálhatunk magunkból.

Hogyan használjuk a sznobszótárt? Ha találkozunk egy közönséges, mindennapi magyar szóval, mint például rendellenes, akkor felütjük az Első magyar sznobszótárt az r betűnél, és megnézzük, hogy milyen fontoskodó sznob kifejezéssel helyettesíthetjük ezt. Öt szó közül is válogathatunk: abnormális, diszfunkcionális, aberrált, patologikus, extravagáns. A szótár sikeresen használható a médiában éppúgy, mint a magánbeszélgetésekben. A kínálat bőséges: a szótár 12 973 hagyományos magyar szónak adja meg 10 129 idegen, sznob megfelelőjét, összesen 23 138 előfordulással.

Kiss Gábor kiadóvezető óva int attól, hogy bárki is túlzottan komolyan vegye ezt a kötetet. Ez egy játék, gondolatkísérlet. Illetve erőteljes figyelmeztetés a magyar nyelv védelmében. „Az elmúlt években annyi komoly könyvet és szótárt adtunk ki, hogy úgy gondoltuk, itt az ideje egy kis lazításnak.”

Mi a sznob?

A sznob kifejezés az angol s. nob. rövidítésből (abbreviációból) származik: sine nobilitate (nemesség nélküli). Régen a cambridge-i egyetem közrendű hallgatóinak neve elé tett anyakönyvi bejegyzés volt: ők igyekeztek előkelő diáktársaik életvitelét utánozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.