Veszélyes tudós

Tudósként és oktatóként, tudományszervezőkéntés tudományos ismeretterjesztőként is páratlant alkotott Marx György professzor. A leptonok megmaradási tételével 25 évesen világhírűvé lett fizikus tíz éve, 2002. december 2-án, 75 éves korában hunyt el.

„Elsősorban a természet és az ember tisztelője vagyok, aki fontosnak tartja a természettudósok és a társadalom dialógusát” – vallotta Az év ismeretterjesztő tudósa címet 2002-ben elnyerő Marx György.

A budapesti pedagógusszülők gyereke matematika–fizika–kémia szakon végzett. Huszonegy évesen a csillagászati tanszékre hívták dolgozni, de tanszékvezetője amerikai obszervatóriumokban dolgozva rontotta el káderlapját, ezért kirakták az állásából. Ebben a zavaros helyzetben hívták át az elméleti fizika tanszékre. Ment és ott ragadt egy életre.

Huszonöt éves a Marx-tétel megfogalmazásakor. Ez a tétel a leptonok – azaz a könnyű részecskék (elektron, müon, tau) – megmaradásáról szól: egy elektron átalakulhat neutrínóvá, de nem tűnhet el. Ezt az elvet elsőként ő ismerte fel 1953 januárjában Budapesten. Nem sokkal később két szovjet és egy amerikai kutató is erre a következtetésre jutott. Elsőségének elismerésében döntő szerepe volt a Nobel-díjasWigner Jenőnek, ő mindig időrendi sorrendben hivatkozott e megmaradási törvény felfedezőire.

Marx György Nagy Imrétől Kossuth-díjat kapott, 1957-ben azonban veszélyesnek minősített oktatóként a gyűjtőfogházba vitték. Az igazi tanárember itt is önmagát adta: a magfizikáról mesélt társainak. Vallotta, hogy a fizika nem memorizálandó tananyag, hanem hatékony tájékozódási stratégia. Kíváncsivá szerette volna nevelni diákjait. „Amikor elkezdek egy új évfolyamot tanítani, mindig viszek magammal egy marék csokit, és az kap belőle, aki kérdez. Szerencsére azért mindig vannak tehetséges fiatalok” – mondta lapunknak. És még azt is, hogy a természetben éppen az a gyönyörű, hogy kimeríthetetlen.

Méltatói azonos súllyal említik tudományos életművét és ismeretterjesztő munkásságát. A nagyközönség leginkább a Marslakók érkezése című nagy sikerű könyve alapján ismeri. A nagyságok mellett az apróságokra is figyelt. A Mátrában az emberi egészségre veszélyes koncentrációt elérő radon mérését ő szorgalmazta.

ÉVFORDULÓK

ONGJERTH HANNA

November 26.

64 éve fényes nappal szavazta meg az Országgyűlés a női egyenjogúságról szóló törvényt.

November 27.

Elnézve vele egykorú kollégáit, lehetetlen elképzelni, hogyan nézne ki ma a 70 éve született Jimi Hendrix.

November 28.

125 éve indult útjára az első budapesti villamos.

November 29.

Örülhettek a madarak: III. Honorius pápa 789 éve jóváhagyta a ferences rend működési szabályzatát.

November 30.

Körülbelül 1912 éve született Szent András.

December 1.

177 éve jelentette meg első meséjét a happy end legveszélyesebb gyilkosa, Hans Christian Andersen.

December 2.

„Földbe gyökerezett a lábam a tükör előtt, úgy elbódított a katartikus öröm” – írta le King Camp Gillette a pillanatot, amikor rádöbbent az eldobható penge ötletére, melyet 111 éve szabadalmaztatott.

I!

Marx György fizikus akadémikus (1927–2002)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.