Képben lesznek

A 2012–2013-as szezonban is folytatódik a Mai Manó Ház rendkívül sikeres, Fotóművészeti Szabadegyetem elnevezésű programsorozata. A 2011-ben kezdődött szabadegyetem szervezői ezúttal is a fotográfia izgalmas kérdéseivel foglalkozó szakembereket hívnak meg a minden hónap utolsó keddjén este fél héttől megrendezendő foglalkozásokra.

Az első alkalmon már túl vagyunk: október végén Oltai Kata kurátor-művészettörténész tartott előadást a kortárs fotóban észlelhető, a női szerepkliséket érintő kritikákról. A legközelebbi alkalom november 27-én lesz a Nagymező utcában, ekkor Somogyi Zsófia művészettörténész beszél majd, előadásának címe: Szociális érzékenység és emberi jogi témák megjelenése a kortárs fotográfiában. Olyan magyar és nemzetközi sorozatok kerülnek majd górcső alá, amelyek társadalmi szempontból érzékeny témákat dolgoznak fel, a hátrányos helyzetű, illetve kisebbségi csoportok problémáit mutatják be.

December 18-án Kincses Károly fotomuzeológus, a Mai Manó művészeti főtanácsadója az emigráns magyar fotóművészetről beszél majd. No nem elsősorban a Brassai–Capa–Kertész–Moholy–Munkácsi „körről” – hiszen az 1848–49-es forradalomtól és szabadságharctól kezdve mondjuk az 1956 után emigráltakig több mint hatszáz magyar fotós került külföldre. A célkitűzés: legyen hozzáférhető az ő nevük, életútjuk, munkásságuk is a szakmai és a „laikus” közönség számára is.

2013. február 26-án Petrányi Zsolt lesz a Mai Manó vendége, aki Párhuzamos valóságok: fotográfiai irányzatok különböző gyakorlata, értelmezése címmel tart előadást. A márciusi alkalomra Flesch Bálint archaista, konzerváló fotográfus készül. Előadásának témája a dagerrotip-talbotip korszak, valamint az érából származó darabok utóélete lesz. Szó esik a gyűjteményekről, műtárgyvédelemről és kortárs dagerrotipistákról is.

Az április 23-ra eső kedd este Csizek Gabriella kurátoré, aki Önazonosságok a fotográfiai képben címmel ad elő, a portré műfajának folyamatos változását és szerepmódosulását állítva középpontba.

A szezon utolsó szabadegyetemi előadását Hajdu István, a Balkon folyóirat főszerkesztője tartja majd május 29-én, Fotó és gnózis (a fényképezés és a gnosztikus és spirituális eszmék a XIX–XX. század fordulóján) címmel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.