Giga-E a hegyoldalban

Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbachnak, ismertebb nevén Erzsébet királynénak, közkeletűbben Sisinek állít emléket kulthonlapokat méltató sorozatunk aktuális darabja. A kitűnő elektronikus kataszter I. Ferenc József, Isten kedvező kegyelméből Ausztria császára és Magyarország (valamint stb.) apostoli királyának a mi köreinkben kiváltképp tisztelt neje előtt tisztelgő szobrait és emlékhelyeit gyűjti hatalmas csokorba.

Először is egy kis történelem (a website-ról). Az 1898. szeptember 10-én orvul meggyilkolt Erzsébet királyné legendája már életében hatalmasra nőtt, tragikus halála még nagyobbra duzzasztotta a rajongást. Már a gyász első napjaiban végigszaladt a jelszó az országon, miszerint: „Szobrot a királynénak!” A következmény: a monarchia területén alig maradt település, ahová ne került volna valamilyen Sisi-utalás. Ha több nem is, hát legalább egy emlékfa.

Az Erzsébetszobor.eoldal.hu – amely a Szoborlap.hu-tól, a Sisi-fórumtól és a Sisi Baráti Körtől egyaránt sok segítséget kapott – nem hivalgó cifra páva, kiváltképp pedig nem modern, amiképp egyébként a névadó sem volt az. Viszont érdekes és informatív.

A főlap némely Sisi-ábrázolatok után egyfajta hírfolyamba torkollik, a legfrissebb bejegyzés e sorok írásakor durván kéthetes volt, ami országos összehasonlításban egyáltalán nem rossz követési idő: a szerkesztőnek a jelek szerint kevés témába vágó esemény kerüli el a figyelmét. A folyam a Hírek menüpontban folytatódik, majd az Érdekességek című opció következik, amelyből egyebek mellett megtudható, hogy Erzsébetről nemcsak szobrokkal és táblákkal emlékeztek meg a hálatelt szívű magyarok, hanem bizony még zászlókkal is, majd szobortörténetek következnek, pontosabban nem mindig, gyakran előfordul, hogy történet helyett egy 404-es számú hiba bukkan fel, de jelzem: a redaktor már a portál legeslegelején tudatja, hogy az oldal fejlesztés alatt áll – ehhez képest pedig máris kimondottan fejlett.

A következő körben a budapesti Erzsébet-szobor pályaterveivel ismertetnek meg bennünket a Vasárnapi Újság vonatkozó korabeli cikkeit idézve, majd a „Szobrászok” menüpont jön, pontosabban jön is meg nem is, tekintve, hogy pillanatnyilag egyetlen szobrász sincs benne megnevezve – de jóhiszeműen ezt is betudom annak, hogy egy efféle site komplettírozása nem megy egyik napról a másikra, kis türelmet kérek tehát magamtól. A portál legizgalmasabb része, a Képgaléria viszont már jelen állapotában is lenyűgöző.

Elsőként elpusztult Erzsébet-szobrok képei fölött boronghat a nyájas olvasó – huszonhat ilyet talált a site gazdája – majd Rába és Rábca menti emlékfákban és ligetekben, továbbá egy meredek selmecbányai hegyoldalban gyönyörködhet, amelybe tarvágás útján gigászi E betűt formáztak a kétkezi rajongók, utóbb egy pompás képeslap- és fotógyűjteményt tanulmányozhat, majd egyéb érdekességek mellett megtudhatja, hol mindenhol kapott szobrot a királyné a tágabb világban. Természetesen megszámlálhatatlan helyen, legfőképp a monarchiában, nyilván, Korfun és Madeirán is nyilván, de ott is, ahol nem vártam volna, jelesül például a hollandiai Zandvoort városában: mint tudomásomra jutott, Sisi 1894-ben három, majd egy év múlva négy hetet ütött agyon ahelyütt. Esetében tehát már ennyi kötődés is bőven elég volt egy csinos büszthöz.

A bécsi Sisi Múzeum szobra a királynő magyar koronázási ruháját hordja
A replica of the gown worn by former Austrian Empress Elisabeth at her Hungarian coronation ceremony is on display in the renovated "Sisi Museum" in the imperial Hofburg palace in Vienna July 9, 2009. REUTERS/Heinz-Peter Bader (AUSTRIA SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.