A kártya művészet

Ki merné tagadni, hogy a kártya művészet?!Maguk a kártyalapok műalkotások, az igazi kártyajátékos művészi módon oldja meg a nehéz helyzeteket, a kártyázás pedig gyakori témája festőknek, fotósoknak.

A szerzők több könyvet írtak különféle kártyajátékokról, jó kis honlapot – kartya-jatek.hu – működtetnek az interneten,közreműködtek abban, hogy gyönyörűséges leírása legyen a legmagyarabb játéknak a világ legjobb kártyaoldalán – pagat. com/marriage/ulti.html –, s most kiadták a kártyázással kapcsolatos képeslapgyűjteményüket bemutató kötetet. Vannak benne klasszikus festményreprodukciók, a katonaélethez, a történelemhez, a reklámokhoz, a kaszinókhoz kapcsolódó képek és mindenféle más kategóriák. Meg sok-sok kártyatörténet, anekdota, mint például ez, amelyik mutatja, milyen jó kapcsolatot bírt kialakítani újságíró és pap közt a mára elfeledett – a pókerhez hasonlítható – magyar kártyajáték, a ferbli.

Felismerés

A régi Otthon-Körnek, az újságírók klubjának látogatója volt egy plébános. Mindig a kártyaszobába sietett, és estétől reggelig verte a blattot. Kártyázás közben is reverendát viselt.

Nagy ferblicsatába keveredett egyszer. Százasok hevertek az asztalon, nem is kevés. Partnere, Guthi Soma nagy lapjával nem kímélte ellenfelét. Hatalmas összeget hívott. A plébánosnak három ász volt a kezében, így ő is merészen játszott. Végül már egész vagyon volt a tét, amikor Guthi asztalra terítette lapjait: négy király. Ennél már csak a négy ász erősebb kombináció. A plébános hozzálátott az utolsó kártya gusztálásához. Kibicek tömege asszisztált a művelethez. Az esély nagyon kevés volt, hiszen a csomagban maradt lapok között csak egyetlen ász maradt. Lassan, szertartásszerűen végezte a gusztát. Fel is állt egy kicsit az ünnepélyes pillanatban, amikor megpillantotta a makk ász jellegzetes vonalait. Az asztalra dobta a győztes lapokat, kezeit az ég felé emelte, és ájtatos hangon mondta:

– Van Isten! Harminc éve volt felszentelt pap, ebben a pillanatban jött rá...

OLVASÁSRA VALÓ

1. BEREND MIHÁLY SZERK.: KÁRTYALEXIKON A-Z

Akadémiai, 462 oldal, 5500 Ft

Mindent, amit a kártyáról és a kártyázásról tudni érdemes. Művelődéstörténet, kártyatörténet, játéktörténet, művészettörténet plusz vagy 250 kártyajáték teljes leírása. Még meg is lehet tanulni őket belőle.

2. NAGYIVÁN GÁBOR: BRIDZSMÁGIA

Alfadat-Press, 536 oldal, 4990 Ft

A bridzset a világbajnok sem tudja eléggé, de első pillanattól érdekes. Aki már ismeri a játékot, ebből a könyvből megtudhatja, milyen érdekes, szép és trükkös gondolatokra juthat, aki szereti logikusan járatni az agyát.

3. JÁNOSKA LEVENTE ZSIGRI: RABLÓULTI

Herz Armatura, 72 oldal, 3730 Ft

Mindegy, honnan ered, ezt a változatát csakis magyarok játsszák, ők viszont mindenütt, ahova csak eljutnak a világban. Ha még egyszer három aduval piros ultit csinálnék!

I!

SZERZŐK: Jánoska Antal–Horváth Ferenc

CÍM: Zsugaléria Képeslap és kártya a humor tükrében

KIADÓ: Pont, 104 oldal

ÁR: 5775 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.