Félistenként a királyi operaházban

Ezekben a napokban az Atlanti-óceán mindkét partján megemlékezésekre kerül sor Sir Georg Solti, az egykori Stern György születésének október 21-i, századik évfordulója alkalmából. Több mint hatvanéves pályafutása során a magyar származású karmester a világ leghíresebb operaházaihoz és zenekaraihoz kötődött szorosan, de kevéshez olyan intenzíven, mint a Chicagói Szimfonikusokhoz.

Három évtizedes együttműködés után stílusosan ott rendezték meg a jubileumi koncertet. A chicagói együttes egykori és jelenlegi tagjain kívül itt a Sir Georg által 1995-ben alapított Világzenekar a Békéért (World Orchestra for Peace) és annak karmestere, Valerij Gergiev muzsikált. Az est házigazdája Lady Solti, a zenei hagyatékot fáradhatatlan gondozó özvegy volt, aki gondoskodott arról is, hogy a műsorból a Maestro három további kedvenc zeneszerzője, egykori budapesti tanára, Bartók Béla, a személyesen is jól ismert Richard Strauss és Gustav Mahler se maradjon ki.

Sir Georg Solti
Sir Georg Solti FOTÓ: VELLEDITS ÉVA

A londoni Royal Opera House-ban, ahol Sir Georgot félistenként tartják számon, február közepéig a jeggyel nem rendelkező érdeklődők is megtekinthetik a nagyszabású emlékkiállítást. Solti 1961 és 1971 között töltötte be a Covent Garden-i intézmény fő-zeneigazgatói címét. Ahogy a tárlat megnyitása alkalmából a jelenleg regnáló Sir Antonio Pappano fogalmazott, Solti idejére esik a brit énekesekre épülő rezidens együttes kiépítése és egy korábban elképzelhetetlenül magas színvonal megteremtése. Solti valósította meg azt a máig követett rendszert, hogy egyszerre csak egy-két opera szerepeljen műsoron, melyeket néhány hét leforgása alatt sűrűn ismételve adnak elő.

Soltit az első számú brit operaház tiszteletbeli fő-zeneigazgatói címmel ruházta fel: az együttműködés röviddel 1997. szeptember 5-i hirtelen halála előtt fejeződött be, azzal a gálaesttel, melyen jeles művészek vettek átmeneti búcsút a felújításra szoruló operaháztól. Sir Tony számára a kiállított relikviák legizgalmasabbika az Istenek alkonyának a családi archívumból származó, Solti jegyzeteit tartalmazó kottarészlete. Mint mondja, a bejelölések bizonyítják, milyen alapos kutatás, felkészülés és mennyi eredeti gondolat állt egy-egy siker hátterében.

A kiállítás számos fotót és kelléket is tartalmaz, nem feledkezve meg a Sir Georghoz legközelebb álló operákról (Rózsalovag, Otello, Salome, Schönberg Várakozása) és sztárokról (Kiri Te Kanawa, Plácido Domingo) sem. A londoni zenei közösségből kevesen ismerték közelebbről Sir Georgot, mint honfitársa, Pauk György. A Népszabadságnak nyilatkozva a világhírű hegedűművész felelevenítette, hogy ugyanabban az évben, 1961-ben telepedtek le Angliában. A két művészt egy magyar emigráns, Sir Nicholas Sekers selyemgyáros és mecénás hozta össze, aki többek között a Királyi Operaház és a Londoni Filharmonikusok kuratóriumának is tagja volt.

Saját színházában, az észak-angliai Rosehill Theatre-ben került sor a hosszú szövetséget elindító találkozásra. A Londoni Filharmonikusokkal, majd a BBC Szimfonikus Zenekarral először a híres Proms koncerteken játszottak együtt. Amikor Soltit kinevezték a Chicagói Szimfonikusok élére, egyik első dolga volt, hogy meghívja Paukot a zenekarhoz, aki így a világ egyik legjobb együttesével debütálhatott Amerikában. A Royal Academy of Music professzora kiemelte, milyen odaadóan segítette Solti azokat, akiket kedvelt és fantáziát látott bennük. Közös vonásuk volt a futball és a magyar konyha iránti vonzalom.

– Mulatságos volt Soltiban, hogy képes volt teljesen közvetlenül, magyarul diskurálni, miközben például a szombat esti foci-összefoglalót néztük együtt a BBC-n, de ahogy belépett egy idegen, átvedlett a Maestróvá – említi a muzsikus, aki hozzáteszi: erős személyiség, sőt diktátor volt, aki rákényszerítette akaratát a zenészekre, amiért a háta mögött Screaming Skullként, azaz üvöltő koponyaként emlegették. Igaz, akkoriban senkinek sem jutott eszébe megkérdőjelezni, hogy minderre joga van.

Pauk tapasztalatai szerint ráadásul Solti sokat tett a magyar zeneszerzők, főleg Bartók és Kodály külföldi népszerűsítéséért. Ha évtizedekig nem tért is vissza Magyarországra, ahonnan zsidó származása miatt a második világháború kitörése előtt sürgősen távoznia kellett, élete utolsó éveiben vissza-visszajárt. Kívánságára a Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra. Sírtábláján ez a felirat olvasható: Hazatért.

Kiállítás a Vörös Szalonban

Egész napos programmal emlékeznek Solti Györgyre október 26-án, pénteken a Magyar Állami Operaházban. Délelőtt a Vörös Szalonban kiállítás nyílik plakátokból, műsorlapokból és fotókból. Hazatért címmel kerekasztal-beszélgetést rendeznek a Székely Bertalan Teremben, majd egy werkfilmet vetítenek. Késő délután Lady Valerie Solti jelenlétében megkoszorúzzák a dalszínház Hajós utcai jegycsarnokában Solti György emléktábláját, majd Mozart Figaro házassága című operája csendül fel Halász Péter vezényletével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.