Nemes vér

Hiába figyelmeztet az Esterházy család nagy íróvá lett sarja, hogy Magyarországon a nemesi rangok viselését még a világháború utáni demokratikus-koalíciós idők parlamentje törölte el nagy egyetértésben.

Ma is különös érzés fogja el az olvasót, ha „igazi” herceg, gróf vagy báró jelenik meg egy regény lapjain. S vannak még hívószavak: könny szökik a szembe, ha a történet a kies Erdélyben játszódik, a szereplők lépteit Kolozsvár kövei visszhangozzák.

S miért ne elégítené ki ezt az igényt a szerző, aki a sokak által vágyott világot nagy ívű szerkezetté tudja összeállítani?! Egyáltalán nem kell ideális figurákat működtetnie, nagyon is esendő, „emberi” hibákat elkövető hősökről írhat, ha a háttér összevág a vágyképpel: „Ébredezett a baromfiudvar, a szakácsné már a konyhalányokkal pörölt, valaki vizet húzott a kútból, egy leány halkan dúdolt, miközben megtöltötte a vödreit.

Szép hangja van.”

És lehet-e valaki kisszerű gazember, ha a történelem adja a megfelelő kulisszákat?

„– A házat nem hagyjuk el, Cluj most román megszállás alatt áll, és a megszálló hadsereg törvényei vannak életben. – Cluj? –hökkent meg Zoltán, aztán elsápadt. – Eddig Kolozsvár volt az önök nyelvén, de mostantól román nevet visel. Cluj! Szíve szakadt meg belé!”

A történetet 1913-ban kezdi mesélni Varga-Körtvélyes Zsuzsanna – a Szombathelyről Budapestre származott, fiatal középiskolai tanár –, és az ötvenes évek végén hagyja abba. De a sorsok nem zárulnak le, hiszen bármi is esett meg a családtagokkal, a csakis ünnepélyesen kimondható Radnay nevet mindig viselni fogja valaki!

OLVASÁSRA VALÓ

1. KINDE ANNAMÁRIA: RÓZSAVÉR

Ab-art, 110 oldal, 1950 Ft

A nagyváradi költőnő hatodik verseskötete. „Amint az erekben a méreg, / ágyban a kard, / a katonák / az álombéli tájakon. (…) Akár a szó a rózsavér / vakít, mint szembe szórt parázs. / A kínok kínja, nincsenút, / kötelék, / bilincs, / akarás.”

2. SZŰCS LÁSZLÓ: BOLONDOK A PARTON

Concord Media, 140 oldal, 2200 Ft

Az Irodalmi Jelen sorozatban jelent meg a nagyváradi költő és lapszerkesztő második verseskönyve. „Így állsz itt most. Bevár a vers. / Árnyékod melegít: áttelelsz.”

3. VÁRI ATTILA: SÚRLOTT GRÁDICS

Mentor Kiadó, 360 oldal, 3150 Ft

A Pesten élő marosvásárhelyi költő-novellista kötetének címe nem véletlenül esik egybe szülővárosa irodalmi folyóiratáéval. Az erdélyi magyar életről belőlük lehet hiteles képet kapni.

I!

SZERZŐ: Varga-Körtvélyes Zsuzsanna

CÍM: A Radnayak Egy erdélyi bárócsalád története

KIADÓ: K. u. K., 548 oldal

ÁR: 4500 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.