Mindenütt gyilkosok vannak

Emelhetsz bármilyen gátat, prédikálhatsz bármit, hozhatod törvények millióit, a tégedpusztító energia újra előtör, elönt, elfúj, s a benned élő erőszakot sincs, mi visszafogja. Ám ha ismét elcsendesedik a világ, kihuny minden szikra, és hiába vágysz elégtételre, bosszút már nem állsz se láván, se dühöngő folyón, se szüleid gyilkosán.

Az emlékeket elő lehet hívni, és faggatni lehet?Mire válaszolnak, miben segítenek? Hogy újra érezzük a fájdalmat, új erőszakot csiholjunk vele? Nem, nem kell velük csinálni semmit. Úgyis ott bugyognak bennünk. Szól a rekviem, s csakmagától halkulhat el. Auschwitz-rekviemre hív a Romédia Alapítvány október végétől hosszú hetekig. A cím a nagy népirtások emlékét idézi, nem került el se romát, se zsidót, se kurdot, se guatemalait, se örményt, se kambodzsait. Se, se, se – a végtelenségig. Zenék, képek, filmek, hátha a bánat döbbenete elgondolkoztat. De min lehetne töprengeni, a „miértre” úgysem kapunk választ.

Egy dokumentumfilm: A nép ellenségei. Készítette Rob Lemkin, Thet Sambath, brit és kambodzsai. Hogy is volt? Elnyomás ellen harcoló vörös khmerek, győznek, de gyilkolnak tovább, irtják a vélt belső ellenségeket, a volt szövetségeseket.

Kétmillió áldozatig jutnak. Sambath családja is köztük volt. Úgy gondolja, meg kell értenie a történteket, s ez csak úgy lehetséges, ha a gyilkosokat keresi meg. Bizalmukba férkőzik, és addig faggatja őket kamerájával, míg fel nem tör belőlük amúlt igazsága. Tíz év telik el, rengeteg vallomás rögzül a gyilkos földek körül. Egyesek megmutatják, hogyan vágták el emberek torkát, nem tagadják gyerekek mészárlását. Az egykori vezér, Pol Pot jobbkeze, Nuon Csea sem takarja el arcát. Kihullott fogakkal, halálára várva is vallja, országát, népét szolgálta, az ellenségnek pusztulnia kellett. Majd bocsánatot kér. Sambath kérdezi, filmezi, és egyre inkább az embert látja benne. Mert ő igaz humanista. Nem tud feltámadni benne a gyűlölet, az ítéletet a nemzetközi bíróságra bízza.

I!

10. 26.- 10. 28.

HELYSZÍN: Uránia Nemzeti Filmszínház (Budapest VIII., Rákóczi út 21.)

CÍM: Rekviem Dokumentumfilm Fesztivál

BELÉPÉS: ingyenes

11. 06.

KEZDÉS: 19.30

HELYSZÍN: Művészetek Palotája (Budapest IX., Korom Marcell u. 1.)

CÍM: Auschwitzrekviem koncert

JEGYÁR: 2900–20 000 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.