Így tedd rá!

A pozsonyi sétatéren megy a villamos, benne ül a kis Mariska, jaj de aranyos! – énekli teli torokból kedd esténkénta pesti utcán a néptáncról hazafelé tartva lányom a barátnőjével. És a csoda minden alkalommal megtörténik: a két kisóvodás vidámsága ragályos, felderül a buszmegálló komor népe, köztük az első fűtésszámlától rettegő kisnyugdíjas és a Geréb Ágnes felmentéséért reménytelenül kampányoló, csak azért is otthon szülni készülő kismama egyaránt.

Gyerek nem nőhet fel tánc nélkül. Létszükséglet: az éppen hogy totyogó kicsik is ösztönösen táncolni kezdenek, ha zenét hallanak. A tánctanulás az egyik legjobb készségfejlesztő mozgás: fejleszti a mozgáskoordinációt, a játékkészséget, a ritmikát, a zenei hallást, sőt a szociális készségeket is, hiszen a játékos foglalkozásokon együtt kell működni a többiekkel – mondja Hudákné Farkas Sára néptáncpedagógus, aki Csepelen és Újlipót-városban tart óvodásoknak is néptáncot. Nem kis sikerrel. A néptánc egyre felkapottabb, a jó foglalkozások híre szájhagyomány útján terjed, és már nemcsak kisiskolásoknak hirdetnek tanfolyamokat, hanem a fiatalabbak is elkezdhetik. A fogékony óvó- és táncpedagógusoknak, sőt a szülőknek is egy sor szakirodalom jelent meg CD-vel, letölthető hanganyagokkal. Ilyen könyv Budainé Balatoni Katalin Így tedd rá! című népi játék, néptáncmódszertan-anyaga, amihez kapcsolódik a szerző Zsótér Boglárkával közösen jegyzett Húzz-húzz engemet! című könyve, amely népszerű játékok részletes leírását is tartalmazza.

ÉVFORDULÓK

ONGJERTH HANNA

Október 22. Megkönnyebbültek a katolikusok, akiknek nehéz volt a realitás talajára helyezni a hétnapos teremtéstörténetet: 16 éve ismerte el II. János Pál pápa: Darwin evolúcióelmélete nem ellentétes a vallással.

Október 23. 97 éve New Yorkban 25 ezer nő tüntetett a szavazati jogért. Gyermek utáni voksról még szó sem esett.

Október 24. A Magyar Operett Napja: 130 éve született a bájolgó trillák és csábos fodrok mestere, Kálmán Imre.

Október 25. Szerencse, hogy a kamaszok simán szóba elegyednek régi iskolatársaikkal: 52 éve kezdődött Mick Jagger és Keith Richards barátsága.

Október 26. 55 éve avatta fel XII. Pius a Vatikáni Rádió Rómától 20 kilométerre fekvő adóközpontját.

Október 27. New York–London? Lehet, hogy ezt rövidíti a 74 éve bemutatott szintetikus anyag neve: „nylon”?

Október 28. 135 éve adták át a pesti indóház helyén francia módra épült komplexumot, a Nyugati pályaudvart.

I!

NÉPTÁNC ÓVODÁSOKNAK: Hagyományok Háza pénteken 17.00–18.30-ig kézműveskedéssel egybekötve Folkkuckó minden kedden 16.30-tól és 17.30-tól

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.