Hétköznap is verset

Talán nem erről a hétről kellett volna írnom. Ünnepnapokon természetes a költemény, engem az is érdekelne, máskor ki hallgat verset rádióban vagy televízióban.

Egy kollégánk mesélte, hogy húszévesen Debrecenben elfogadta verseit a helyi rádió. Az ottani színház vezéralakja vette kezébe őket, beleolvasott, aztán egy-két sorra rámutatva, könyörtelenül megkérdezte: „Ugye, nem hiszed, hogy ezek költemények?” De aztán ő maga olvasta föl a stúdióban, és Latinovits Zoltán hangján mégiscsak verseknek hallatszottak! Más, ha írva van, más, ha a költő olvassa föl a művét, megint más, ha értő színész, és nagyon más, ha Latinovits, Berek Kati, Ruttkai vagy hasonló színészóriás mondja el.

A Kossuth rádióban minden este 9 előtt 10 perccel adják a Vers napról napra című műsort. Ezen a héten hétfőn és kedden 1956-os témájú versek szerepelnek. A fennmaradó öt napon két-három klasszikus és két-három kortárs költő versét lehet meghallgatni.

A Klubrádióban 10-kor politikai verssel fejeződik be a reggeli hírműsor. Az Édes hazám című antológia költői saját műveiket adják elő. Október 23-án az 1961-ben született Kemény István az Ötvenhatot olvassa föl: „Ne gondold, hogy eszmék nincsenek, / csak télen a szürke, nyáron a kék ég.”

Előző nap Szálinger Balázs Descriptio Hungariae („Szeretnék egyszer egy népet megmutatni, S megszeretni, hogy jót hazudjak róla”), másnap pedig Erdős Virág „talpra magyar” kezdetű rapverse, a Márciusi kesergő szólal meg: „avagy virág vagy te / hazám? / azért veszed ilyen / lazán? / ma leszárad holnap / kinő / szörnyű idő / szörnyű idő”.

Az éjfél utáni (másnap délben ismételt) versek sora most a Duna TV-ben is kiegészül egyrészt a 130 éve meghalt Arany Jánosra, másrészt az ötvenhatra emlékező versműsorokkal. A forradalom ünnepén Cseh Tamás adja elő Bereményi Gézával közös versét-dalát, a Corvin közieket: „Árvák voltak, úgy, mint te meg én. / Senkik voltak, úgy, mint te meg én. / Ők voltak, ők voltak / ők voltak, ők voltak / Ők.”

Az nem mérhető, hányan, kik hallgatnak verset, de én örülök, hogy van rá lehetőségük, az pedig külön öröm, hogy nem gyávák a szerkesztők, mernek mai költőkkel, mai versekkel előállni.

I!

10. 23.

KEZDÉS 12.10

SZERZŐK: Bereményi Géza–Cseh Tamás

CÍM: Corvin köziek

CSATORNA: Duna TV

CÍM: Édes hazám Kortárs közéleti versek

VÁLOGATTA: Bárány Tibor

KIADÓ: Magvető, 384 oldal

ÁR: 3200 Ft

DUNA TV
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.