Az engedetlen fiú

A lázadó, engedetlen gyermek büntetése legyen halál – áll az Ószövetségben. A Gólem Színház évadnyitó darabja, a Ha lesz egy férfinak… című előadás a szülő-gyermek-közösség viszony dramatikusságárakoncentrál. Egész pontosan arra is. A történet interpretációja egyrészről szigorú hagyományokat követ, másrészről rendhagyóan új értelmezést kap Frenák Pál és Visky András feldolgozásában.

Borgula András rendező a zsidó, talmudi hagyományt ötvözi az interpretáció és az improvizáció módszereivel. Az Ószövetség egyik legkegyetlenebb parancsolata (Mózes V. 21:18) szerint, ha a szülők úgy látják, hogy engedetlen és lázadó gyermekük javíthatatlan, kérniük kell a fiú megkövezését.

Az isteni parancs a Biblia szerint az embert teljesen magára hagyja a könyörtelen törvénnyel, a Talmud – a zsidó hagyományok szerint a Tóra értelmezésének írásban szerkesztett változata – az élet védelmében hosszan értelmezi, magyarázza az értelmezhetetlent. A Talmud annyira leszűkíti azokat a feltételeket, amelyre a parancs vonatkozhat, hogy gyakorlatilag nem fordulhat elő olyan eset, amelyben egy szülőnek gyermeke halálát kérnie kellene.

A Ha lesz egy férfinak… című előadásban az alkotók az évszázados magyarázatok sorát bővítik saját XX. és XXI. századi művészi és emberi tapasztalataik alapján.

Frenák Pál koreográfiája és Visky András színműve kel különös és egymásba fonódó életre Marie-Julie Debeaulieu táncos (Frenák Pál Társulat), valamint Takátsy Péter (Katona József Színház) és Szilágyi Kata (Hoppart Társulat) színész előadásában.

A darab második része improvizációra épül. A törvényt egy-egy közéleti személyiség, illetve a közönség értelmezi. Az ekkor születő mondatokból, gondolatokból a színészek által megjelenítve folytatódik a „Ha lesz egy férfinak…” kezdetű ószövetségi címadó mondat.

Az előadás ősbemutatója október 23-án este 7-kor lesz a frissen nyílt Jurányi Produkciós és Közösségi Inkubátorházban Budán.

I!

10. 23.

KEZDÉS: 19.00

HELYSZÍN: Jurányi Inkubátorház (Budapest II., Jurányi u. 1–3.)

JEGYÁR: 2800 Ft

Takátsy Péter
Takátsy Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.