Végromlással fenyeget az éhkopp

Alig derült ki, mekkora állami támogatást kaphatnak az idén a független színházi műhelyek, máris zárolás fenyegeti a pénzüket. Annak ellenére, hogy korábbi nyílt levelükben megírták: a legkisebb mértékű zárolás is a független előadó-művészeti szféra megszüntetését jelentené.

A múlt héten adott hírt a Magyar Közlöny a kötelező zárolásról és maradványképzésről. A zárolás összértéke megközelítőleg 49 milliárd forint. Ebből az összegből 17 milliárd forint jut az Emberi Erőforrások Minisztériumára (EMMI), a Nemzeti Kulturális Alaptól pedig 900 millió forintos egyenlegjavító intézkedést várnak el. A Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) úgy tudja: az EMMI nem kötött szerződést az NKA-val, hogy ellássa a VI. kategóriában nyilvántartásba vett színházak tevékenységének támogatásával kapcsolatos pályázatkezelői teendőket. Ezért aggódnak, hogy a nekik már megítélt összegeket is zárolhatják.

A függetlenek nyílt levelét a napokban felolvasták több budapesti színház előadása előtt, többek támogatólag a honlapjukon is közölték a levelet. Napok óta próbáljuk megtudni az EMMI kulturális államtitkárságáról, mekkora rész jut rájuk, és azt milyen módszer alapján vonják meg az intézményektől. Választ nem kaptunk, mondván, még tartanak az egyeztetések.

Tizenhárom művészeti szervezet tiltakozik az ellen is, hogy a kormány 900 millió forintot zárolt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) idei költségvetéséből. Lapunk információja szerint már felosztották a 900 milliós zárolást a szakkollégiumok között, egyenlő százalékban terhelve őket, egyetlen kivételével. A lapunkhoz eljutott hírek szerint ez a kivétel vélhetően a fesztiválokat támogató kollégium. A pénz valószínűleg az idén már nem kerül vissza az alaphoz, de véglegesen nem lehet elvonni tőle. Az NKA alelnöke, L. Simon László javasolta ugyanis azt a törvénymódosítást, amely ezt megtiltja. Amúgy úgy tudjuk, körülbelül egy hónapja oldották fel az év első felében elrendelt korábbi pénzügyi zárlatot.

Ha nem derült is ki, melyik területről mennyit akar a kulturális államtitkárság zárolni, azt egy mai, akár közérzetjavítónak is nevezhető közleményből megtudtuk: csaknem 6,5 milliárd forinttal nőtt az a keret, amelyre kulturális intézmények pályázhatnak tanórán kívüli nevelési feladatok ellátására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.