Oroszok olaszul

A Moszkvai Nagyszínház története a XVIII. század végéig vezethető vissza. Többször leégett, és mindig nagyobbra építették. Legújabb korszaka alig egy éve kezdődött el.

A mai helyen Moszkvában először 1776-ban, a felvilágosult II. Katalin cárnő alatt nyílt színház. A korai kapitalizmus próbálkozásából hamar az állami művészpártolás szimbóluma lett, és ma sem tudna fennmaradni, akármilyen sokat is kell fizetnie a jegyért a több mint kétezer nézőnek-hallgatónak.

Tavaly októberben hat évig tartó, 150 milliárd forintnak megfelelő felújítás után, újjávarázsolva nyílt meg a hatalmas színházépület. Ki bírna eltartani egy ekkora operaházat?!

Ráadásul mindig is magas színvonaláról volt híres, és akárhány nagy énekese és muzsikusa járja ma a világot, tülekednek a zenei tehetségek, hogy megmutathassák magukat a moszkvai közönségnek. Most pedig a budapestinek is lehetősége van, hogy egy nap két előadáson hallhassa énekelni művészeit.

Annak idején olasz zeneszerzők – elsősorban Bellini és Verdi – darabjainak bemutatásával szerzett magának hírnevet a színház, csak a XIX. század második felében hódították meg a klasszikus oroszok – Csajkovszkij, Muszorgszkij, Borogyin – a Bolsoj színpadát. (Régebben a kiejtést követve Balsojt írtunk, lehet, hogy nemsokára Anyegin helyett is Onyegin lesz a divat?)

A régi hagyományt elevenítik hát föl a Kongresszusi Központban, ahol az orosz énekesek az első előadásban Rossini, Verdi és Puccini, a másodikban Verdi és Puccini áriáit adják majd elő.

I!

10. 20.

KEZDÉS: 15.00, 20.00

CÍM: Bolsoj Színház szólistái Operagála

HELYSZÍN: Kongresszusi Központ (Budapest XII., Jagelló út 1–3.)

VEZÉNYEL: Medveczky Ádám

KÖZREMŰKÖDIK: Monarchia Szimfonikus Zenekar

JEGYÁR: 6900 –1500 Ft

Jelena Zelenszkaja
Jelena Zelenszkaja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.