Megmondom, ki vagy!

Vegyük magunkat komolyan. A nevünket pedig nagyon komolyan. S ne féljünk néven nevezni a lórákot.

„Hajnalka – Etelközi eredetű magyar női név. A tatároktól átvett Piroskához hasonlóan eredetileg a női test szépségét dicsőítette, csak az előbbinél szemérmesebb, kevésbé közvetlenmódon. A hajnal szó mindenkinek a bíbor napfelkeltét juttatja eszébe, és itt a bíborszín a lényeg. E név ugyanis kimondásakor pikáns módon emlékeztet a hölgyek pirosas testrészeire, így ajkaikra, elpiruló fülcimpájukra és megcsipkedett arcocskájukra. A középkorban hajdani erotikus jelentése feledésbe merült. 1949 táján meg egyenesen népforradalmi asszociációkat véltek vele kapcsolatban felfedezni, és az ötvenes évek elején számos buzgó pártkáder keresztelte imigyen – azaz bocsánat, névadót tartott számára –, ha már leány lévén nem hívhatta Mátyásnak (…).

Kevin – Ős magyar férfi -név, ámbár ezt kevesen tudják, mert napjaink félműveltjei között az a nézet terjedt el, hogy angolszász utónév majmolása. Ugyan-ugyan. Tessék baskíriai cseréptegez-töredékeket olvasni, már azokon is szerepel eredeti »keh-vin« alakjában. Előtagjának jelentése »betegség, kór, gyogyi«, utótagja pedig a legolasz (óolasz) származású (a római kereskedőktől és kóbor légióktól átvett) »vincere«, azaz »győzni« ige rövidített formája. »Keh-vin« értelme tehát »betegséget legyőző« (…)”

Ezek után nem lehet nem egyetértenünk a könyv mottójával: „Most már nyugodtan kihajíthatja a többi kitalált névmagyarázatot”.

(Mellesleg „a »Karol« egyike volt a legkedveltebb longobárd amulett neveknek. … Hátulról kezdve »Lorak«-nak, azaz – mivel az ékezeteket akkoriban még nem jelölték írásban – »Lórák«-nak olvasandó. Ezt a szót viszont a félős longobárdok a sztyeppei ősmagyaroktól kölcsönözték, mivel maguk nem is mertek nevet adni a lóráknak”.)

OLVASÁSRA VALÓ

1. SINKÓ VERONIKA VÁLOGATTA : A BOLDOGASSZONY PAPUCSA Nevek és legendák

Móra, 44 oldal, 2290 Ft

Hogy a gyerekek is tisztában legyenek vele: a szentek legendái a régi nyelvhasználat megőrzésével. Ki volt például az Árpád, a Sarolta vagy a Zoltán keresztnév első viselője?

2. PÁLFY GYULA: UTÓNÉVKÖNYV

Sprinter, 320 oldal, 2490 Ft

A szokásos módszerű kötet: felsorol vagy háromezer nevet, vannak benne névadási tanácsok, névnapok, a nevek jelentése, története, egyes nevek híres viselői, hatályos jogszabályok.

3. PATAKI ÉVA: NŐBŐL IS MEGÁRT A NAGYMAMA

Atheneum, 314 oldal, 3490 Ft

A szerzőnek megint egy női feladat jut: hogyan lesz belőle nagymama? Lehet, hogy ez egyszerűbb, mint a többi: leány, feleség, anya? Hogy bírja fizikailag? S lelkileg?

I!

SZERZŐ: Sipos Ferenc

CÍM: Nevében él a nemzett A magyar keresztnevek részletes eredettörténete

KIADÓ: Noran Libro, 352 oldal

ÁR: 3980 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.