Nem bűn, de nem lehet

Az optimisták szerint a DRM (Digital Rights Management – digitális jogkezelés) technológiái szavatolják az olvasás jövőjét. Azáltal, hogy a segítségükkel nehezíthető a digitalizált művek ellopása, vagyis a szerzőknek az elektronikus korszakban is megéri majd, hogy műveket írjanak, és digitális formában közreadják őket.

A pesszimisták szerint viszont a DRM kinyírja az olvasást: amíg a nyomtatott könyv esetében csak egyféle „hardverre”: szemre, illetve „szoftverre”: nyelvismeretre volt szükség az olvasáshoz, a digitális művek felhasználói egyelőre eltévednek a különféle formátumok és eszközök közötti kompatibilitási útvesztőben.

„Ha korábbi oldalunkon vásároltál, technikai okokból (...) arra kérünk, hogy regisztrálj újra az oldalon. Cserébe (...) biztosítjuk számodra a korábban megvásárolt köteteidet epub, mobi és pdf formátumban, Adobe DRM nélkül.” Ezt a levelet egy nagy e-bookshop küldte ügyfeleinek, rávilágítva, hogy a DRM-technológiák nemcsak adott műhöz vagy személyhez, hanem terjesztési csatornához is kapcsolódhatnak. Előfordulhat, hogy a megvett művet egyszer csak nem tudjuk letölteni, mert az eladó megszűnt, vagy új honlapja van. (Így járnak például, akik mostanában a Harper Collins kiadóház portáljára tévednek.)

A DRM mindazon megoldások gyűjtőneve, amelyek lehetővé teszik, hogy a művek jogainak tulajdonosa megszabhassa a tartalomhasználat feltételeit, begyűjthesse a jogdíjakat, és megakadályozhassa a jogtalan felhasználást. Ezért megnehezíti másolatok készítését, a tetszőleges hardveren történő megjelenítést/lejátszást. Mintegy hatvanféle formátum, legalább tucatnyi nagyobb lejátszócsalád létezik. A tendencia egyértelműen afelé mutat, hogy hamarosan már csak olvasóval együtt – azaz az adott készülékhez kapcsolódó tartalomáruházból – lesz érdemes e-könyvet vásárolni, ami éppen azt a „bárhol bármit”-filozófiát kérdőjelezi meg, amelyet az elmúlt másfél évtizedben az internet kialakított.

Ráadásul a formátumburjánzás egyelőre nem teremtett pénzügyi biztonságot a kiadók és a szerzők háza táján (sem), de akadályává vált például a legális forrásból származó e-könyvek kölcsönadásának (csakis olvasóval együtt tudjuk odaadni!).

Léteznek formátumok, amelyek a kölcsönzést (a letöltések-másolatkészítések-küldések számának beállítását) is kezelni tudják, de rájuk is igaz, hogy pénzzel és/vagy idővel kell fizetni olyan triviális „szolgáltatásokért”, amelyeket a nyomtatott könyvekkel ingyen megkapunk.

I!

FŐBB DRM TECHNOLÓGIÁK:

SUN DReaM

Secure Electronic Delivery (SED)

RealNetworks – Media Commerce Suite

Open Mobile Alliance DRM (OMA)

Microsoft Windows Media DRM

Marlin DRM

CodeMeter

Apple FairPlay

Adobe Digital Editions 

REUTERS/BRIAN SNYDER
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.