Francba a filmesekkel

Hova csöppentünk? Tényleg így ment akkoriban? Kérdések, kérdések, kérdések

Tegyük fel, hogy hallottunk már valamit Ember Judit és Gazdag Gyula legendás dokumentumfilmjéről, és megvesszük a Balázs Béla Stúdió munkáit kiadó igényes DVD-sorozat újabb lemezét. Tegyük fel azt is, hogy nálunk nemcsak polcra, hanem legalább egyszer lejátszóba is kerül. Mereszteni fogjuk a szemünket. Hova csöppentünk?

Mai történelemszemléletünk alapján az államszocializmus elmebeteg diktatúrájába, a „bolsevik politikai dilettantizmus” abszurd világába. Ilyen gyűlés, olyan gyűlés, pártbizottság, termelőszövetkezet, zárszámadás, melléküzem, közösség, elvek, nem arra haladunk, amerre megyünk, valamit fellendítettek, de nem úgy, elnök visszahívása. Mi ez? Mit csinálnak ezek az emberek, miért így, mik a szabályok, és mi a cél? A fiatalok már nem tudják, az idősebbeknek el kellett felejteniük. Az egészből két szót hagytak meg a fejünkben: kommunista diktatúra.

A film képsorai alapján fura egy diktatúra volt. A hatalom helyi birtokosai megbeszélik, hogyan távolítsanak el egy vezetőt. Filmesek előtt tanácskoznak teljes nyugalommal.

Kiderül, hogy a dolog nem is olyan könnyű. Meg kell róla győzni az embereket, valamilyen szövetkezeti tagságot. Mert csak ők válthatják le az elnöküket – titkos szavazással. A hatalmi tisztviselők mindenhol elmondják, hogyan kéne határozni, az elnök védekezik, az emberek kifejtik a saját véleményüket. És a végén nem szavazzák meg a javaslatot. Az elnök marad. (Igaz, megtudjuk, hogy egy év múlva fordult a kocka.)

Az ügy a nyilvánosság előtt zajlik, minden gyűlésen forog a kamera. Mert a filmeseket érdekelte ez a téma. Úgy érezték, beleszólhatnak valamibe, igazságosabbá tehetik maguk körül a világot, ha rögzítik az eseményeket. Ellenállásba ütköztek, betiltották a filmjüket. Aztán tíz év múlva mégis bemutatták – ugyanebben a rendszerben. Őrült világ volt. Hiszen ma már tudjuk, hogy ha nem tetszik valakinek a pofája, azt egyszerűen ki kell rúgni, a filmeseket meg el kell kergetni a francba. És ha egy DVD borítóján nem tetszik egy ártalmatlanul, tág értelemben aktualizáló ajánlás, vissza kell hozatni a boltokból.

I!

RENDEZŐ: Ember Judit, Gazdag Gyula

CÍM: A határozat (1972)

KÉSZÜLT: Balázs Béla Stúdió

KIADÓ: Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet Műcsarnok

ÁR: 2100 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.