A szerelembankett

Azért ezek csak dalok, akkor is közhelyesek, ha meg akarnak szabadulni a banális tézisektől, amelyek andalították a szüleinket. A gesztus fontos, ahogy előadja őket és a vágy/ remény a világ megváltoztathatósága iránt.

„Take me now baby here as I am / Pull me close, try and understand / Desire is hunger is the fire I breathe / Love is a banquet on which we feed.”

Patti Smith énekli szelíden nekem leghíresebb, Because The Night című számát a YouTubeon. Ezt már vagy hatmillióan nézték meg, és van fönn néhány (száz) másik változat is. Érződik az erő, a kemény kiállás, mégis nehéz hozzágondolni, hogy az amerikai punk „nagymamája” adja elő, meg azt, hogy a New York-i hetvenes évek mennyire rányomta a bélyegét a kortárs művészetre meg a világra.

Emlékszem, zárt országba csöppentünk, de azzal az elhatározással jöttünk ki az egyetemről, hogy kezdünk vele valamit, átformáljuk a képünkre, biztosak voltunk benne, hogy miattunk lesz más, amilyen akkor. Láttuk magunk előtt, ahogy kigyúl az értelem, oszlik a sötétség, tudnak és gondolkodnak az emberek, pedig el sem tudtuk képzelni, hogy valaha kiszabadulunk a Keletből. Most pedig azt látjuk, okosak nagyon a maiak, de nem megváltoztatni akarják a világot, hanem beilleszkedni.

Hatvannyolc után vágyakozva figyeltük a Nyugat lázadóit, hogy nekik megadatik. Nem gondoltuk, hogy ott sem könnyű, ott sem megy magától. Hogy ma nosztalgiával emlegetjük Joplint, Morrisont, Hendrixet, Kerouacot, Ginsberget és Varholt, hogy éppen nagy kiállítása van a pesti Ludwigban Mapplethorpe-nak (aki Pattivel élt, mielőtt a fiúkra váltott volna)? Hogy ők a sztenderd? Menynyire röhögnének rajta. Azon, hogy akik miatt elpusztultak, most istenítik őket! Legalábbis konzumizált változatukat.

Nem vágyom vissza a punk korába, nem hiszem, hogy fontos kipróbálni mindazt, amit a könyv szereplői kipróbáltak. De valamit mégis kellene tenni, hogy változzék a világ!

Mert így nem maradhat.

OLVASÁSRA VALÓ

1. JAGGER RICHARDS - CHARLIE WATTS - RONNIE WOOD: THE ROLLING STONES 50

Show Time, 352 oldal, 12 900 Ft

Amikor ötven éve először színpadra álltak, az első három szerzőn kívül még Brian Jones és Bill Wyman volt ott. Olvassuk a könyvet és közben menjen mondjuk a Play with Fire! Vagy inkább a Heart of Stone?

2. F. SCOTT FITZGERALD: AZ ÓLOMKRISTÁLY ÉS EGYÉB ÍRÁSOK

Európa, 700 oldal, 3600 Ft

A dzsesszkorszak nem érthető meg Fitzgerald nélkül. A XX. századi Amerika pedig nem érthető meg a dzsesszkorszak megértése nélkül.

3. JÁVORSZKY BÉLA SZILÁRD - SEBŐK JÁNOS: A MAGYAROCK TÖRTÉNETE 1-2.

Népszabadság, 446+ 624 oldal, 4590+5990 Ft

A ROCK TÖRTÉNETE 1.

A rocktörténet nem csak zenetörténet.

Glória, 560 oldal, 5690 Ft

I!

SZERZŐ: Patti Smith

CÍM: Kölykök

KIADÓ: Magvető, 374 oldal

ÁR: 3490 Ft

Patti Smith
Patti Smith
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.