Irodalmi kánon kétharmaddal - A Békemenet résztvevőinek dedikálva

„Minden politikai rendszer törekszik rá, hogy filozófiáját műalkotásokban megjelenítse. Az Orbán-kormány ajánlata a Békemenet résztvevőinek – akik nem mindenben fogadják el a még mindig uralkodó balliberális irodalmi kánont – a Nemzeti Könyvtár sorozata, amelynek első hét kötete megjelent.” Ezt jelentette be szerdán a Parlament épületében Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, akinek hivatali feladata eredetileg „az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozására és végrehajtásának irányítására” vonatkozik.

Most azonban két szerkesztőtárssal, Bencsik Gáborral és Szigethy Gáborral elindította a könyvsorozatot, amire, mint említette, még tavaly kérte föl a miniszterelnök. Rövid összegzésében a Nemzeti Könyvtár „kultuszkönyvtár, a centrális politikai erőtér ajánlata hívei és leendő hívei számára”. A sajtónak bemutatott első hét díszes kötet a következő: Tormay Cécile: A régi ház, Jókai Mór: Benyovszky Móric életrajza, Dornyay Béla és Vigyázó János: Balaton és környéke részletes kalauza, P. Ábrahám Ernő: A csudaszarvas, Gundel Károly: A vendéglátás művészete, Gundel Imre: Gasztronómiáról, Gundelekről, Herman Ottó: A madarak hasznáról és káráról, valamint Szigethy Gábor szerkesztésében egy gyűjteményes kötet Október 23. címmel. A 2013 karácsonyáig megjelenő, összesen 24 kötet között van még egyebek mellett Karinthy Frigyes, Hevesi András, Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza, Kós Károly egy-egy műve. Egyetlen kortárs szerző, Romsics Ignác történész Bethlen Istvánról szóló könyve szerepel csak a listán. Kerényi szerint ez egy „fölülről nyitott” sorozat, a szerkesztők jegyzetfüzetében 100-150 cím szerepel, tehát szándékuk 2013 után is folytatni.

Kerényi könyvtára: Tormay Cécile-től Herman Ottóig tágul a horizont
Kerényi könyvtára: Tormay Cécile-től Herman Ottóig tágul a horizont FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS

A háttérről az újságírók csak annyit tudhattak meg, hogy a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó végzi a kiadást és terjesztést (a cég jelen levő képviselője azonban nem volt fölhatalmazva, hogy az erről szóló szerződésről nyilatkozzon). Kerényi kérdésre válaszolva megjegyezte, nem hirdettek közbeszerzési pályázatot, mert a Közlönykiadó száz százalékban állami vállalat. A kormányszóvivői iroda később lapunk kérdésére még annyit közölt: az első tizennégy kötet kiadására jövő május végéig 300 millió forintot fordítanak.

Minden művet tízezer példányban nyomtatnak ki, ebből ötezret szétosztanak vezető politikusok, önkormányzati vezetők, középiskolák és könyvtárak között. További ötezer példány könyvesbolti forgalomba kerül, 2500 forintos, „nyomott” áron. A sorozathoz öt szoborállítás és ünnepélyes könyvbemutató járul. Szobrot emelnek Esterházy Jánosnak, Bethlen Istvánnak, Bánffy Miklósnak és emlékművet kap Kós Károly.

Tormay Cécile szobrának avatásával idén márciusban a Nemzeti Értékvédő Egyesület megelőzte a kormányt, említette Kerényi.

Már az előző Orbán-kormány is költségvetési pénzből indította el a Millenniumi Könyvtár-sorozatot, amely azonban több szempontból különbözött a mostanitól. Akkor egy vitathatatlan tekintélyű irodalmár, Domokos Mátyás szerkesztette a több mint 150 kötetből álló folyamot a minisztérium által fölkért Osiris kiadónak, ám a kiadásba legalább húsz másik könyvműhelyt is bevontak. A köteteket igen kedvezményes áron, 590 forintért árulták (ingyenes szétosztás nem volt). Igaz, a piaci alapokon működő könyvszakmában így is voltak, akik fölháborodtak, hiszen létezett a Nemzeti Kulturális Alap, ahol a könyvkiadást pályázati úton támogatták. A kabinet ezt a fórumot akkor is, most is megkerülte.

Ezzel kapcsolatos fölvetésünkre Kerényi Imre úgy válaszolt, minden illetékessel, így az NKA vezetőjével is (aki nem mellékesen a kulturális államtitkár, L. Simon László) egyeztettek a sorozatról. L. Simont erről nem sikerült megkérdeznünk tegnap. A könyvkiadói egyesülés (MKKE) igazgatója viszont elmondta, nem tudtak a kormány tervéről, és saját véleményeként megjegyezte: a Nemzeti Könyvtár ellentmond a kormányzat által hangoztatott kultúrpolitikai elveknek, és szerinte a kormány ezzel kiadókat tehet tönkre. Az is sajnálatos, hogy a kabinet éppen a mélyen antiszemita Tormay Cécile-t tűzi zászlajára – bár, mint megtudtuk, az író elvakult indulatokat keltő Bujdosó könyve nem szerepel a sorozat tervezett címei között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.