Széthordták Giscard d’Estaing kastélyát

Mindenkinek ízlése, pontosabban pénztárcája szerint. Legalább harmincezer euróval (8,5 millió forint) kellett készülnie annak, akinek Pierre Julien, XVI. Lajos király korának híres francia szobrásza alkotására, az Alvó Ariadnéra fájt a foga. Tizenkétezerrel (3,4 millió forint) kalkulálhatott, aki beérte volna a XVIII. századi mester, Jean André Lepaute remekével, egy aranyozott bronz időmérővel, amelynek órakerekét két Vesta-szűz tartja a magasba. Ezerért XIX. századi biliárdasztalt kínáltak. Aki csak egy kisebb ereklyét, mondjuk egy éjjeliszekrényt vagy egy fűnyírót akart hazavinni, az pár tucat euróval is útnak indulhatott arra a különleges, sőt páratlannak tartott árverésre, amelyet a hét végén tartottak egy közép-franciaországi faluban, az 1600 lelkes Chanonat-ban.

A különlegességet az adta: a legtapasztaltabb árverésvezetők sem emlékeznek olyasmire, hogy francia köztársasági elnök bútorai, műkincsei, mindennapi használati tárgyai kerültek volna kalapács alá. S erre sem kerülhetett volna sor, ha a nyugat-európai ország legidősebb élő exállamfője (1974–1981), a 86 éves Valéry Giscard d’Estaing nem akarna megszabadulni az Auvergne régióban található XV. századi Varvasse kastély berendezésétől. Mégpedig azért, hogy alapítványát gazdagítsa másik palotája, az Estaing-kastély javára. (E XII. századi épülethez 2005-ben, vitatott körülmények között jutott hozzá.)

A Varvasse kastély az 1930-as években került a d’Estaing család birtokába. – A család több nemzedéken itt volt, most némi űrt hagynak maguk után – kesergett a jobboldali politikus mostani távozásán Jean-Pierre Pézant, Chanonat baloldali polgármestere. Igazság szerint az Élysée-palota a francia sajtóban csak „VGE”-ként emlegetett egykori lakója az elmúlt nyolc évben nem is járt errefelé. Azóta, hogy 2004-ben elveszített itt egy regionális választást. Pár évre rá az 1,6 millió eurós árcédulát tűzték ki az épületre.

Most több százan zarándokoltak el a XVIII. századi hangulatot árasztó 752 négyzetméteres, tizenkét hálószobás, ha nem is fejedelmi, de elnöki lakba, ahol a pórnép öröme eddig legfeljebb a tízhektáros parkra vetett pillantásokban merülhetett ki.

– Mindenki ismerte a kastélyt, és az auvergne-iek nyolcvan százaléka legalább egyszer találkozott is az elnökkel – nyilatkozta a Le Monde az eseményre kiküldött (!) tudósítójának Claude Aguttes árverésvezető, miután szomorúságát fejezte ki a parkból kihajtó kamionoszlop láttán.

A faragott karfájú fotelekbe azért persze beleülhettek korábban olyan államférfiak, mint Helmut Schmidt volt nyugatnémet kancellár vagy Henry Kissinger, az 1970-es évek amerikai külügyminisztere. VGE afféle vidéki rezidenciaként használta a birtokot államfői korszakában.

A tervezett négyszázezer euró (114 millió forint) helyett végül is 652 ezret (186 millió forint) hozott az Alkotmánytanács és a Francia Akadémia tagjaként is ismert Giscard képzeletbeli konyhájára az a 403 tétel, ami kalapács alá került. A nemzetközi sajtó élénk érdeklődésével is kísért aukción a kikiáltási ár dupláját, azaz 550 eurót (156 ezer Ft) ért a végén Machiavelli művének, A fejedelemnek egy 1769-es, olasz nyelvű kiadása. Az egész könyvtár hamar,mintegy három óra alatt kiürült. Nem tudni, hány műgyűjtő dőlt utóbb a kardjába, de nem került magánkézbe a legdrágábban elkelt Julien-szobor. A neoklasszikus stílusban faragott márványt végül a francia állam pénzén egy vidéki múzeum vihette el, nem kevesebb mint 82 ezer euróért, azaz 23 millió forintnak megfelelő összegért.

Az aukción XVI. Lajos korabeli szoborra, de fűnyíróra is lehetett licitálni
Az aukción XVI. Lajos korabeli szoborra, de fűnyíróra is lehetett licitálni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.